INFORÁDIÓ
2023. május 29. hétfő
Magdolna

nyugdíj

szolgálati idő

megállapodás

Itt a megoldás, ha kevés a nyugdíjhoz a szolgálati idő

Itt a megoldás, ha kevés a nyugdíjhoz a szolgálati idő

Infostart

A szolgálati idő szerzésére bizonyos esetekben megállapodással is van lehetőség, havonta legalább 51 ezer forintba kerül.

A nyugdíjjogosultság és a nyugdíj összege szempontjából kifejezetten fontos szerepe van a szolgálati idő hosszának. A szolgálati idő szerzésére bizonyos esetekben megállapodáskötéssel is van lehetőség – írja az ado.hu.

A társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról szóló törvény alapján megállapodást köthet az a belföldi nagykorú személy, aki nem saját jogú nyugdíjas, és biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban nem áll, illetve, akire a biztosítás nem terjed ki, valamint akinek a biztosítása szünetel – nyugellátásra jogosító szolgálati idő és nyugdíjalapot képező jövedelem szerzése céljából.

A megállapodást a kedvezményezett személy javára a járulékfizetés átvállalásával más személy, vagy szerv is megkötheti.

A megállapodás alapján fizetendő nyugdíjjárulék mértéke 22 százalék. Ezt az összeget szolgálati idő és nyugdíjalapot képező jövedelem szerzése céljából kötött megállapodás esetén legalább a minimálbér alapulvételével kell megfizetni, vállalható azonban magasabb összeg után is a járulék fizetés. 2023-ban a minimálbér 232 ezer forint, így a fizetendő minimális járulék összege 51 040 forint havonta.

Ha a megállapodás ennél magasabb összegre került megkötésre, a nyugdíjalapot képező jövedelemként ez, a minimálbérnél magasabb összeg fog figyelembe vételre kerülni.

Magasabb összeggel nem, hanem csak a minimálbér alapul vételével köthet megállapodást szolgálati idő szerzése céljából az nagykorú személy, aki a felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében folytatott tanulmányok idejét, illetve az öregségi teljes vagy résznyugdíjhoz való jogosultsághoz hiányzó szolgálati idejét, legfeljebb öt évet kívánja szolgálati időként elismertetni.

A nők negyven év jogosultsági idővel történő kedvezményes öregségi nyugdíjára való jogosultságnál nem lehet szolgálati idő szerzésére kötött megállapodással jogosultsági időt szerezni.

Nyitókép: Getty Images/ Thanasis Zovoilis
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018