eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Chanin Wardkhian/Getty Images

Sokkoló új módszerrel dolgoznak itthon az autótolvajok

Elkészült az autók elleni bűncselekmények magyarországi bűntérképe.

Az elmúlt egy évben nem Budapesten összpontosultak a gépkocsik elleni bűncselekmények (autólopás, feltörés) Magyarországon – derült ki a Pénzcentrum cikkéből. A rendőrségi adatbázis szerint a 100 ezer lakosra jutó autólopások száma 2022 február vége és 2023 február vége között Nógrád megyében volt a legmagasabb, 25 ilyen bűncselekmény jutott százezer emberre.

A második helyen Heves megye áll (18 eset/100 ezer lakos), a főváros holtversenyben a harmadik Győr-Moson-Sopron és Tolna megyével (15 eset/100 ezer lakos).

A legnyugodtabbak a Hajdú-Biharban lakó autósok lehetnek, ahol mindösszesen 6 ilyen bűntény jutott 100 ezer emberre, de nem sokkal marad el Vas és Zala megye sem 8-8 esettel, míg Somogy, Fejér, Csongrád-Csanád és Baranya megyében pedig 10 gépkocsilopást mutatnak a számok 100 ezer lakosra.

A gépkocsifeltöréseknél sem a főváros vezeti a 100 ezer főre számított rangsort: Budapesten 27 ilyen bűncselekmény jutott 100 ezer emberre, Vas megyében viszont 31 a mutató. A harmadik helyen Heves megye áll 19 esettel.

Békés megyében a legjobb a helyzet, ott csak 3 ilyen bűncselekmény jutott 100 ezer emberre. Ezt követi Borsod és Szabolcs megye (4-4), Baranyában, Fejérben és Hajdú-Biharban pedig 5-5 autófeltörés jutott 100 ezer lakóra tavaly és idén február között.

A lap arról is beszámol, hogy egyre szaporodnak a saját indítókulccsal történő autólopások Magyarországon, valamint mostanában trélerekkel is dolgoznak a bűnözők. Vezda László, az Autóvadász Egyesület alapítója szerint főképpen vidéken terjed a "besurranós módszer", azaz a családi házak udvarán sokszor lezáratlanul hagyott ajtókkal és a kocsiban lévő kulccsal visznek el jellemzően idős személyautókat úgy, hogy egyszerűen belopóznak az ingatlan területére.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×