eur:
389.3
usd:
362.64
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Halálos balesetek a fővárosban – itt vannak a megoldások

Több traffipax, köztes KRESZ-vizsga, sebességkorlátozás – ezekkel lehetne érdemben csökkenteni a súlyos balesetek számát a fővárosban.

Karácsony Gergely szerint a budapesti balesetek 90 százalékát az autósok okozzák. A főpolgármester közölte, hamarosan nyilvánosságra hozzák Budapest közlekedésbiztonsági stratégiáját, aminek kialakításakor ezt is figyelembe vették. Karácsony Gergely szerint a cél az, hogy Budapesten 2050-re ne legyen halálos baleset az utakon. Ennek érdekében, mint az Infostart elsőként megírta, négy állandó traffibox kihelyezéséről már döntés is született.

Ezek után a novekedes.hu megkérdezett egy szakértőt arról, hogy ez mennyire reális célkitűzés. Szloboda Tamás szerint a több traffipax is segíthetne, de a meglévő térfigyelő kamerarendszer is alkalmas lehetne sebességmérésre. Szerinte vannak a sebesség lassításának jól bevált eszközei, ilyen lehet például a fekvőrendőr, vagy a zöldhullámok praktikusabb beállítása, amely nem ösztönzi a megengedettnél nagyobb sebességre az autósokat.

A Safety Hungary üzletágvezetője egyetért a sebességkorlátozással. Úgy fogalmazott: "Egyre több európai nagyváros belvárosában vezetnek be 30 kilométer/órás sebességkorlátozást, ami természetesen roppant bosszantó a volán mögött ülve, a számok viszont azt mutatják, hogy csakugyan mérsékli a balesetek számát."

Magyarországon átlagosan 10-20 kilométer/órás sebességhatár-átlépést engednek meg maguknak a járművezetők, ami azt jelenti, hogy a "mániákus szabálykövetőket leszámítva a többség 40-50-el közlekedne ezeken a területeken" a szakértő szerint.

Fontosként említette még, hogy nemcsak az autóknak, hanem a sofőröknek is vizsgázniuk kellene. Ötletként vetette fel a rendszeres tesztelést, amely nem büntetés volna, hanem aki vállal egy ilyet, annak levonnának az esetleges büntetőpontjaiból.

Ez a fajta prevenció sajnos Magyarországon még gyerekcipőben jár – mutatott rá Szloboda Tamás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×