eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Egy férfi tolja kerékpárját a hófúvásban a Hajdúnánás és Hajdúdorog közötti úton 2018. március 18-án.
Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Budapesten lezárták a Normafát, a Dunántúlon szélvihar tombol - vörösbe fordult Magyarország - videó, képek

Piros riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat. A viharos erejű szél mellett hófúvásokra is számítani kell.

A Normafa területén viharos erejű szél tombol, ágak, gallyak szakadnak le a fákról, fák dőlhetnek ki. Az erdei utak jegesek, csúszósak, ezért a Normafa jelenleg nem látogatható.

Tegnap illetve éjszaka egy meleg és egy hidegfront vonult át felettünk, szelesre fordult az idő - írja reggeli jelentésében az OMSZ.

A meteorológia szolgálat beszámolt a tegnap napról is. Eszerint napközben borult volt az ég és északnyugat, nyugat felől nagyobb területen alakult ki havazás, amely ugyancsak nyugat felől egyre inkább havas esőbe, esőbe váltott, köszönhetően a meleg levegő beáramlásának.

Az éjszak viszont a hidegfront érkeztével az északnyugati részeken helyenként zivatar is kialakult, sőt villámlott.

A kialakult hóréteg - amely jellemzően lepel és 5 cm között változott - gyorsan olvadni kezdett, de az északkeleti tájakon, - ahol a hőmérséklet nem emelkedett 0 fok fölé - mostanra 4 és 9 cm közötti hóréteg borítja a tájat.

Az egyre inkább viharossá fokozódó északi szél hatására pedig hófúvás is kialakulhat azon a részen.

Kora estétől először Sopron környékén, majd a Dunántúlon egyre nagyobb területen is viharossá fokozódott a szél, sőt reggelre már több helyen is előfordultak erősen viharos lökések, várhatóan

a szél még tovább erősödik a nap folyamán.

A hőmérséklet csúcsértéke 0 és 10 fok között alakult, a leghidegebb északkeleten, míg a legenyhébb az északnyugati tájakon volt az idő.

Hajnalra a szeles tájakon 4, 5, a szélcsendes és átmenetileg derült északkeleti tájakon -5 és 0 fok közé hűlt le a levegő.

Budapest

A fővárosra a nagy szél miatt narancs riasztást adtak ki. A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/h-t.

Az OMSZ felhívja a figyelmet arra, hogy "kövessétek a frissülő veszélyjelzést és mindenki vigyázzon magára, autóval - ha tehetjük - ne parkoljunk fa alá!"

Munkában a katasztrófavédelem

Mosonmagyaróváron egy házra dőlt fa miatt kértek segítséget a Gyári úton, míg a Rákóczi Ferenc utcában elektromos kábelre, a Gulyás Lajos utcában az úttestre dőlt egy-egy nagyobb méretű fa.

Enese közelében, az M85-ös autóút 85-ös főúti csomópontjánál egy fa lombkoronája a sztráda felhajtójánál okozott fennakadást.

A fővárosban, Pesthidegkúton a közösségi közlekedést akadályozza egy kidőlt fa, a XII. kerületi Csörsz utcában szintén a forgalmat akadályozza egy kerítésre dőlt fa. A tűzoltók kézi erővel és motoros láncfűrésszel folyamatosan dolgoznak a károk elhárításán és a forgalmi akadályok megszüntetésén.

Útinform

A 61-es főúton, Szabadi közelében, a 99-es km-nél egy kidőlt telefonpózna miatt fél pályán közlekedik a forgalom.

A 83-as főúton, Bakonyjákó és Tapolcafő között a 16-os km-nél, fakidőlés miatt fél pályán halad a forgalom.

Egy repülő nem tudott leszállni

Pénteken délután alig 50 méterre a betontól a nagy szél miatt átstartolt a Lufthansa egyik gépe, amely Debrecenbe szállt volna le. 70 utassal érkezett Münchenből. Másodjára is megpróbálkoztak a landolással, de ez sem sikerült - írja a Blikk.

Állítólag tervben volt, hogy Budapestre érkeznek majd meg, de Ferihegy nem fogadta őket ,ezért visszatértek Münchenbe.

M1-es autópálya Hanság pihenőjét pedig mindkét irányban lezárták

Az Útinform tájékoztatása a viharos erejű szél egy nagyméretű fát kidöntött az elektromos vezetékre, és ezért szünetel az áramszolgáltatás.

Vonatok helyett buszok járnak több vonalon is

Fakidőlés miatt leszakadt a felsővezeték Dombóvár alsó és Csoma-Szabadi között. A helyreállítás délre várható, ezért Dombóvár és Kaposvár között pótlóbuszokat állítanak forgalomba. Az átszállások miatt a Dombóvár-Gyékényes vonalon 60-90 perccel hosszabb eljutási időre kell számítani - hívták fel a figyelmet.

Szintén fakidőlés miatt a Bakonyban is vonatpótló autóbuszok közlekednek a Győr-Veszprém vonalon, Zirc és Veszprém között.

Kondorfa, 2023. február 4.
Viharban kidőlt fa a Vas vármegyei Csörötnek és Kondorfa között 2023. február 4-én.
MTI/Katona Tibor
Viharban kidőlt fa a Vas vármegyei Csörötnek és Kondorfa között 2023. február 4-én. MTI/Katona Tibor

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×