INFORÁDIÓ
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina

ukrajna

ukrajnai háború

nézőpont

felmérés

Besorozott újoncokat képeznek ki az orosz védelmi minisztérium noginszki gyakorlóterén 2022. december 13-án. Az orosz védelmi miniszter szerint eddig több mint 300 ezer embert képeztek ki az Ukrajna elleni háború miatt szeptember 21-én elrendelt részleges mozgósítás keretében.

A magyarok viszonyát vizsgálta a háborúhoz, tűzszünethez, békéhez a Nézőpont

Infostart / MTI

A magyarok négyötöde (78 százalék), de még a baloldaliak kétharmada (63 százalék) szerint is azonnali tűzszünetre lenne szükség az intézet szerint.

Mindössze a válaszadók 2 százaléka számít arra, hogy a harcok véget érhetnek a háború kitörésének közelgő évfordulója előtt - derült ki a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából.

A január 30. és február 1. között, ezer ember telefonos megkérdezése alapján készült elemzésben az áll, hogy a magyar választók négyötöde szerint azonnali tűzszünetre van szükség Ukrajnában, még akkor is, ha így Ukrajna nem tudja visszaszerezni az összes területet, amit Oroszország elfoglalt.

Még a politikai hovatartozás sem befolyásolja jelentősen az erről szóló vélekedést:

a baloldali szavazók közel kétharmada is egyetért a fegyvernyugvás szükségszerűségével,

míg a kormánypártok szavazói körében 91 százalékos a tűzszünettel való egyetértés.

A felmérésből az derült ki, hogy nincs olyan társadalmi csoport, aki egyetértene a háború folytatásával az elfoglalt területek visszaszerzése reményében.

A Nézőpont szerint a magyarok többségét békepárti elvárások, ugyanakkor "borúlátó várakozások" jellemzik: majdnem a felük (49 százalék) szerint a konfliktus még évekig elhúzódik, és

csupán egyharmaduk (33 százalék) számít arra, hogy 2023-ban rendezni tudják a helyzetet.

Úgy folytatták, szinte senki nem számít arra, hogy a következő hónapban véget ér a háború (2 százalék). Ebben a kérdésben egyformán pesszimisták a kormánypárti és kormánykritikus szavazók, ugyanolyan arányban (46, illetve 48 százalék) számítanak arra, hogy a hadakozás évekig elhúzódik, de ugyanannyian (34, illetve 35 százalék) vannak azok is, akik szerint idén befejeződik a konfliktus - áll a kutatásban.

Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018