INFORÁDIÓ
2023. március 26. vasárnap
Emánuel

akkumulátorgyár

lmp

rendkívüli ülés

szijjártó péter

lantos csaba

keresztes lászló lóránt

Keresztes László Lóránt, az LMP új frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart az Országgyűlés Irodaházában 2018. szeptember 4-én. Mellette Demeter Márta, az egyik frakcióvezető-helyettes.

Rendkívüli ülésen faggatná Szijjártó Pétert és Lantos Csabát az LMP

Infostart / MTI

A Magyarországra tervezett akkumulátorgyárakról.

Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának rendkívüli ülésén hallgatná meg a Magyarországra tervezett akkumulátorgyárakról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert és Lantos Csaba energiaügyi minisztert az LMP.

Keresztes László Lóránt, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője, a bizottság elnöke csütörtöki online sajtótájékoztatóján elmondta: hiába tette fel két alkalommal is hivatalos fórumon a kérdést arról, hogy a meglévő és tervezett akkumulátorgyárak vízigénye pontosan mennyi, illetve mennyi lesz, a választ megtagadták, az információkat titkosították. Ezzel a törvényben rögzített tájékoztatási kötelezettségüket sem teljesítették az érintett tárcák – értékelt.

Közölte: a bizottsági ülésen a két miniszter mellett meghallgatnák az akkumulátorszövetség képviselőit is.

Arra várnak választ, hogy a kormány milyen mértékben tervezi a vízkincs felhasználását, milyen környezeti hatásokkal, kockázatokkal számol, milyen lakossági érdeksérelem mutatható ki az eddigi működés során. Arra is kíváncsiak, hogyan alakulhatott ki ilyen káosz az akkumulátorgyárak engedélyezésénél és olyan helyzet, mint Gödön, ahol a kormányhivatal nem kötelezte a gyártót a monitoringtevékenységre – ismertette Keresztes László Lóránt.

Azt mondta, a vízi közműrendszer Magyarországon az összeomlás szélén van, eközben a kormány rengeteg közpénzt fordít az „idegen akkumulátorgyártók” vízigényének kielégítésére. A legfontosabb feladat és a legnagyobb kihívás ma a vízkincs védelme – hangoztatta az ellenzéki politikus, aki szerint ezt a kérdést kiemelt nemzetstratégiai területként kell kezelni.

Úgy fogalmazott: a kormány nem tesz mást, mint áruba bocsátja a vízkincset az „idegen akkumulátorgyártók” érdekében. Olyan tervet valósítanának meg, amellyel felélik a vízkincset és óriási a környezetszennyezés kockázata is – fűzte hozzá.

Az embereket egyetlen helyen sem kérdezték meg, mi a véleményük a tervezett beruházásokról. A közmeghallgatásokat a lehető legrosszabb időpontokban és kis befogadóképességű helyszíneken szervezik, és előfordult, hogy a gyártó képviselője meg sem jelent - rótta fel.

Az LMP-s politikus kitért arra is, hogy február 9-én Debrecenben tüntetést szerveznek a tervezett beruházás elleni tiltakozásul.

Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018