INFORÁDIÓ
2023. március 27. hétfő
Hajnalka

pdsz

pedagógussztrájk

szakképzés

tanárok

munkabeszüntetés

A szakképzésben dolgozó tanárok nem csak a sztrájkhoz csatlakoznak

A szakképzésben dolgozó tanárok nem csak a sztrájkhoz csatlakoznak

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

A hétnapos országos pedagógussztrájkhoz az utolsó napon a szakképzésben dolgozó tanárok is csatlakoztak: kedd reggel 8-tól 10 óráig tartottak figyelmeztető munkabeszüntetést. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője az InfoRádiónak azt mondta: bár a szakképzős tanárok jogállása megváltozott, ők is béremelést és munkaterheik csökkentését követelik.

A szakképzésben dolgozók közül sokan már korábban is csatlakoztak a munkabeszüntetéshez, hiszen általában fontosnak tartják a közoktatás helyzetének rendbetételét – mondta az InfoRádiónak Nagy Erzsébet. Ugyanakkor régóta szorgalmazzák, hogy ne csak a szolidaritási sztrájkban vehessenek részt, hanem az ő problémáik is hangot kapjanak sztrájkbizottságon keresztül.

A PDSZ ügyvivője szerint a szakképzésben dolgozók esetében nincs semmiféle bérautomatizmus, vagyis a bérezésük meglehetősen bizonytalan. Ebből következően számukra az első számú követelés, hogy mindenkor kapják meg a munkabérükben legalább azokat az emeléseket, amiket a közoktatásban sikerül kiharcolni.

A másik problémakör, ami talán esetükben még súlyosabb, mint a közoktatásban, ezért komoly változtatásra szorul, az a munkaidő-beosztás – emelte ki Nagy Erzsébet, aki szerint olyan éves munkaidőkeretük van, ami lényegesen hátrányosabb a Munka Törvénykönyvében előírtaktól, így a túlóráik egy részét nem fizetik ki.

Ők is küzdenek azért, hogy legyen önálló oktatási minisztérium, valamint, hogy a jogállásuk változzon meg, és kerüljenek vissza a közalkalmazotti törvény hatálya alá, ami a legtöbb előnyt biztosíthatná számukra – ismertette a szakszervezeti vezető.

Nagy Erzsébet arról egyelőre nem tudott pontos számokkal szolgálni arról, hogy hányan csatlakoztak a szakképzésben dolgozók közül a mostani munkabeszüntetéshez, miután „igen lassan jönnek az intézményekből az adatok”. Megjegyezte: a szakképző intézményekben nem olyan „láthatatlanul” kell szervezni a sztrájkot, mint a közoktatásban, miután nem kell a munkabeszüntetés idején tanítást végezni egyetlenegy évfolyamon sem.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

A szakképzésben dolgozó tanárok is sztrájkoltak
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018