eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

A szakképzésben dolgozó tanárok nem csak a sztrájkhoz csatlakoznak

A hétnapos országos pedagógussztrájkhoz az utolsó napon a szakképzésben dolgozó tanárok is csatlakoztak: kedd reggel 8-tól 10 óráig tartottak figyelmeztető munkabeszüntetést. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője az InfoRádiónak azt mondta: bár a szakképzős tanárok jogállása megváltozott, ők is béremelést és munkaterheik csökkentését követelik.

A szakképzésben dolgozók közül sokan már korábban is csatlakoztak a munkabeszüntetéshez, hiszen általában fontosnak tartják a közoktatás helyzetének rendbetételét – mondta az InfoRádiónak Nagy Erzsébet. Ugyanakkor régóta szorgalmazzák, hogy ne csak a szolidaritási sztrájkban vehessenek részt, hanem az ő problémáik is hangot kapjanak sztrájkbizottságon keresztül.

A PDSZ ügyvivője szerint a szakképzésben dolgozók esetében nincs semmiféle bérautomatizmus, vagyis a bérezésük meglehetősen bizonytalan. Ebből következően számukra az első számú követelés, hogy mindenkor kapják meg a munkabérükben legalább azokat az emeléseket, amiket a közoktatásban sikerül kiharcolni.

A másik problémakör, ami talán esetükben még súlyosabb, mint a közoktatásban, ezért komoly változtatásra szorul, az a munkaidő-beosztás – emelte ki Nagy Erzsébet, aki szerint olyan éves munkaidőkeretük van, ami lényegesen hátrányosabb a Munka Törvénykönyvében előírtaktól, így a túlóráik egy részét nem fizetik ki.

Ők is küzdenek azért, hogy legyen önálló oktatási minisztérium, valamint, hogy a jogállásuk változzon meg, és kerüljenek vissza a közalkalmazotti törvény hatálya alá, ami a legtöbb előnyt biztosíthatná számukra – ismertette a szakszervezeti vezető.

Nagy Erzsébet arról egyelőre nem tudott pontos számokkal szolgálni arról, hogy hányan csatlakoztak a szakképzésben dolgozók közül a mostani munkabeszüntetéshez, miután „igen lassan jönnek az intézményekből az adatok”. Megjegyezte: a szakképző intézményekben nem olyan „láthatatlanul” kell szervezni a sztrájkot, mint a közoktatásban, miután nem kell a munkabeszüntetés idején tanítást végezni egyetlenegy évfolyamon sem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×