eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Unsplash.com

Új kütyüt vett? Változások jöttek az állami adattörlő alkalmazásnál

Átalakította 2021-ben bevezetett, a fogyasztók személyes adatainak védelmében elindított „állami” adattörlő alkalmazás háttérinfrastruktúráját a rendszer működésének hátterét biztosító Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

Több mint egy évvel ezelőtt, 2021 decemberében vezette be a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság egy kormányrendelet előírásai alapján a fogyasztóknak bizonyos adathordozók vásárlásakor kötelezően nyújtandó ingyenes adattörlési lehetőséget, aminek adminisztrációja főleg a kezdetek során óriási terhet rótt mind a kereskedőkre, mind a hatóságra és egyéb, közreműködő állami szervekre – emlékeztet a HWSW.

Mint írják, ennek elsődleges oka, hogy az ingyenes adattörlésre szánt, a kormányzat által kiválasztott platformot egy egyszer használatos kóddal lehetett, illetve lehet azóta is igénybe venni, ezek a kódok azonban korábban szigorú számadású nyomtatványként besorolt matricákon jutottak el a kereskedőkhöz – a program kezdetén a informatikai hírmagazinhoz érkezett kereskedői visszajelzések alapján többnyire erősen korlátozott mennyiségben.

A rendszer működését egy évvel az indulást követően – részben a fenti, adminisztrációs terhek csökkentése érdekében – egyszerűsítették.

Az adattörlő kódot tartalmazó matricák kiadását 2023. március 31-ével megszünteti a hatóság

(a korábban kiadott kódok ettől még továbbra is használhatók maradnak), a kereskedőknek pedig lehetőséget ad arra, hogy a kódokat a vásárláskor kiadott bizonylatokra vezessék fel. Ez utóbbi lehetőség egyébként már tavaly december óta nyitva áll a kereskedők számára – olvasható.

A rendszerben eszközölt másik fontos változás, hogy

a fogyasztók januártól már az NMHH-tól is igényelhetik az egyszer használatos kódot az eszköz vásárlását igazoló bizonylat bemutatásával, amennyiben a kereskedőtől nem kapták meg azt.

Ez utóbbi változtatás arra utal, hogy ez a gyakorlatban számos esetben elmaradhat(ott) és a jelek szerint ez a legtöbbször nem járt komoly retorzióval – jegyzi meg cikkében a HWSW.

A jogszabályi megfelelőséget egyébként jelen esetben nem az NMHH, hanem a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi, míg a címkéket tavaly december 15-től a NAV-tól lehet elektronikusan igényelni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×