INFORÁDIÓ
2023. március 31. péntek
Árpád

varga mihály

mol

gázmező

Alibek Kuantyrov kazah nemzetgazdasági miniszter (b) és Varga Mihály pénzügyminiszter kezet fog a Magyar-Kazah Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság plenáris ülése után Budapesten, a minisztériumban 2023. január 27-én.

Tekintélyes gázmezőt kezdhet kitermelni idén a Mol

Infostart / MTI

Nukleáris erőművi megállapodást is aláírtak a magyar és kazah felek pénteken.

Az energiaellátás terén Kazahsztán Magyarország egyik legmegbízhatóbb partnere, a kétoldalú energetikai együttműködés olyan érték, amelyet az energiabiztonság növelése érdekében tovább kell erősíteni - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter Budapesten, a Magyar-Kazah Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság plenáris ülését követő aláírási ceremónián.

Varga Mihály közölte: a Magyarország és Kazahsztán közötti éves áruforgalom meghaladja a 420 millió dollárt. Magyarország legfőbb exportterülete Kazahsztánban a gyógyszeripar, az árbevétel ebből 94 millió dollár körül alakult. A legfőbb importtermék a kőolaj, illetve a kőolajszármazékok, ezek adták a teljes behozatal mintegy 90 százalékát.

Kazahsztán a világ 9. legnagyobb országa, amely Magyarország fontos stratégiai partnere a közép-ázsiai térségben, és előkelő helyet foglal el Magyarország keleti kapcsolatainak fejlesztésében - hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

A legnagyobb magyar befektető Kazahsztánban a Mol, a vállalat eddig mintegy 200 millió dollárt invesztált a kazah szénhidrogén-kutatási és -termelési üzletágba, és egy földgázmezőben is részesedést szerzett.

A Mol kutatásai nyomán már idén megkezdődhet egy olyan gázmező kitermelése, amelynek készlete meghaladja a 23 millió hordó egyenértéket. Ez a Mol-csoport teljes készletének csaknem 7 százalékát teszi ki,

így hozzájárul, hogy Magyarország több lábon álljon az energetikai területen - ismertette a miniszter.

A kazah piacon 1996 óta jelen van a Richter is, a gyógyszeripari vállalat tavalyi üzleti forgalma megközelítette a 25 millió dollárt Kazahsztánban.

Varga Mihály úgy fogalmazott: a magyar-kazah kapcsolatok szélesítésének újabb mérföldköve a kilenc új együttműködési megállapodás aláírása. A hét intézményi és két vállalati megállapodás kapcsán kiemelte, hogy Kazahsztán és Magyarország egyetemei között három új csereprogram-megállapodás született.

A nukleáris energia békés célú felhasználásának terén

a Kulturális és Innovációs Minisztérium, illetve a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint Kazahsztán energetikai minisztériuma között született együttműködési megállapodás. Kazahsztán új atomerőmű építését tervezi, Magyarország ehhez felajánlotta szakértői segítségét - ismertette Varga Mihály.

A két ország közötti együttműködési lehetőségek egyre szélesebbek, és ezt a munkát folytatni szeretnék - hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

Nyitókép: MTI/Kovács Attila
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018