eur:
394.95
usd:
363.41
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond az Önkormányzatok az idősekért című, a fővárosi önkormányzat és a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa által szervezett konferencián az Újvárosháza dísztermében 2022. október 28-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

"Igazságtalan, tarthatatlan" - Karácsony Gergely hatmilliárdos üzenete a kormánynak

"Nemhogy nem kapunk egy fillért sem a kormánytól, hanem még mi fizetünk 6,348 milliárd forintot. Csak ebben a hónapban" - írta a főpolgármester.

Igazságtalannak és tarthatatlannak minősítette Karácsony Gergely főpolgármester a főváros és az állam jelenlegi viszonyát a Facebook-oldalán pénteken közzétett bejegyzésében.

"Hol van itt az egyenlőség?" - kezdte posztját a főpolgármester, majd úgy folytatta: "kis példabeszéd főváros és állam viszonyáról, a szikár tények és a számok alapján, meg sem próbálva letagadni: ez így méltatlan, igazságtalan, tarthatatlan."

Közölte, januári fizetési előírásuk szerint a fővárosi önkormányzat pénteken önként vállalt feladata keretében 6 milliárd 348 millió forintot átutalt a kormánynak. Ez 348 millió forinttal több, mint a Lánchíd felújítására a kormány által ígért támogatási összeg - jegyezte meg Karácsony Gergely.

Mint írta, minden önkormányzat a kötelező feladatainak ellátásra kap normatívát a kormánytól, és ebből vonják még le a fővárosi önkormányzat által a bérek után fizetett adókat, járulékokat és a szolidaritási hozzájárulás címen befizetett adót.

"Mindennek az egyenlege: nemhogy nem kapunk egy fillért sem a kormánytól, hanem még mi fizetünk 6,348 milliárd forintot. Csak ebben a hónapban" - írta a főpolgármester.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×