INFORÁDIÓ
2023. március 27. hétfő
Hajnalka

nmhh

média

makúsz

katolikus

sajtó

Close up of womans hand typing on computer keyboard in the dark against colourful bokeh in background, working late on laptop at home

Emelni a média nyelvezetét - Összefogás az NMHH és a katolikus újságírók között

Infostart

Együttműködésre lépett a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, elsősorban szakmai és tudományos rendezvények szervezése érdekében - közölte a médiahatóság pénteken.

Együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége (Makúsz) és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A két szervezet közös célja a média területén a tájékoztatás kultúrájának fejlesztése, az egyetemes emberi értékek felmutatása, valamint a magyar nemzeti érdekek érvényesítése - írták a közleményben.

Hangsúlyozták, hogy a Makúsz és az NMHH egyaránt kiemelt feladatai között tartja számon a média nyelvének ápolását és a médiafogyasztói tudatosság növelését. E közös célokon alapul a két szervezet hosszú távú együttműködési programja, amelynek keretében tanulmányi napokat, tudományos szimpóziumokat szerveznek elsősorban

a média műfajairól, platformjairól, nyelvéről, társadalmi szerepéről, illetve annak változásairól.

"A médiakultúra fejlesztése és a médiafogyasztói tudatosság növelése a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság olyan célkitűzései közé tartozik, amelyeket a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségével összefogva, a két szervezet elkötelezettségére és kompetenciáira építve együtt hatékonyabban elérhetünk" - mondta Szabó László Zsolt, az NMHH médiapiaci együttműködési és kutatási igazgatója.

Hozzátették, a Makúsznak több mint 650 tagja van, zömmel a katolikus sajtó munkatársai vagy a világi sajtóban munkálkodók, köztük hozzávetőleg félszáz határon túli újságíró.

A szövetség tagjai elhivatottak abban, hogy a szakmai szempontok érvényesítése mellett felvállalják a keresztény értékek és az ezekből fakadó etikai normák képviseletét is, felekezeti hovatartozás nélkül - jelentették ki.

"A Makúsz együttműködik a hazai szakmai szervezetekkel és a külhoni újságíró szövetségekkel, tagjai rendszeresen vesznek részt más szakmai szervezetek sajtóvitáin, a közös etikai tevékenységben és közös rendezvényeken, a nyelvművelő munkában" - mondta Szikora József, a Makúsz elnöke.

Szabó László Zsolt és Szikora József megerősítette, hogy az együttműködés kiemelt célja, hogy a nyelvi, műfaji igényesség nagyobb súllyal legyen jelen,

a viták pedig színvonalasan, választékosan jelenjenek meg

a magyar médiában - áll az NMHH közleményében.

Nyitókép: d3sign/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018