eur:
394.37
usd:
370.37
bux:
65125.52
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
Concept of wealth, personal savings and collecting money for retirement
Nyitókép: Bence Bezeredy/Getty Images

Liga Szakszervezetek: még az idén lehet új minimálbér

A szakszervezeti oldal képviselői azt tudják elfogadni, ha a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkezők reáljövedelme 2023-ban sem csökken – mondta az InfoRádiónak Mészáros Melinda elnök.

Még nem született konszenzus a felek között, ezért a Liga Szakszervezetek elnöke szerint a mértékekről egyelőre korai beszélni – annak ellenére is, hogy csütörtökön Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár arról beszélt, hogy hozzávetőlegesen 15 százalékos minimálbér-emelés várható januártól.

A Mészáros Melinda emlékeztetett: számos alternatív javaslat elhangzott mind a munkáltatói, mind a munkavállalói oldal képviselőitől.

"Ezek a javaslatok a minimálbér és a garantált bérminimum arányának megőrzése mellett elsődlegesen arra törekedtek, hogy a bérek reálértékét 2023-ban is meg tudjuk őrizni. Az inflációs adatok és a 2023. évi várakozások azonban szinte napról napra változnak."

A tárgyalások jelenlegi szakaszában konkrét számokról és százalékokról egyelőre még nem lehet beszélni a szakszervezeti vezető szerint. A felek egyeztetik az elhangzott alternatív javaslatokat és kedden folytatják az egyeztetéseket.

Arra a kérdésre, hogy a szakszervezetek az államtitkár által említett 15 százalékos emelést el tudják-e fogadni, vagy ennél többet szeretnének, Mészáros Melinda azzal válaszolt, hogy nem százalékokról, hanem a reálérték megőrzéséről beszéltek. Jelenleg egyébként az inflációs várakozás meghaladja a 15 százalékos mértéket.

"Arról, hogy ez a minimálbér és a garantált bérminimum vonatkozásában azonos vagy eltérő mértékű emelést jelent-e 2023-ban, egyelőre még tartanak az egyeztetések.

A szakszervezeti oldal képviselői azt tudják elfogadni, ha a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkezők reáljövedelme 2023-ban sem csökken.

Számunkra egyébként fontos kérdés lenne, ha ebben a bérkategóriában a bérelemek tovább növekedhetnének 2023-ban, de ilyen magas infláció mellett úgy tűnik, hogy egyelőre ennek nincs realitása."

A tárgyalásokon egyébként a 2023-as évre vonatkozó inflációs várakozásokat veszik figyelembe elsődlegesen a tárgyalófelek, a Pénzügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Bank előrejelzése alapján. Ezekben 14 és 18 százalék közötti várható áremelkedés szerepel, a Liga Szakszervezetek elnöke szerint e két szám közötti mértékről állapodhatnak meg a felek.

Mészáros Melinda megjegyezte: kinyilvánították azon szándékukat, hogy még idén, december folyamán szeretnének egyezségre jutni. Véleménye szerint ez teljesülhet és még december 20-a előtt megszületett a megállapodás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Az amerikai képviselőház hosszú viták után szombaton elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95 milliárd dolláros segélycsomagról szóló törvényjavaslatot. A Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai műhelyének kutató tanára szerint a szállítási képesség okozhatja a legnagyobb problémát Ukrajnának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 22. 18:09
×
×
×
×