eur:
392.43
usd:
360.71
bux:
72431.3
2024. július 16. kedd Valter
Nyitókép: Pixabay

Csak semmi pánik az üzemanyagellátásnál, van elég

Úgy tűnik, nem olajból van kevés, hanem finomítói kapacitásból, de ez a probléma is csak átmeneti.

A Mol jelentős mennyiségű készletein felül a biztonsági kőolaj és kőolajtermék készletek 74 napnyi nettó importnak felelnek meg – derül ki a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség adataiból. Ez a mennyiség a hazai fogyasztásra vetítve is hosszabb időre biztosítani tudja a folyamatos ellátást.

A vg.hu azt írja, a stratégiai kőolaj készletek 2022. november 15-i mennyisége a hazai finomító körülbelül negyven napnyi folyamatos működtetésére elegendő. A 302 millió liter gázolaj, a 265 millió liter benzin biztonsági készlet, valamint a stratégiai kőolaj feldolgozásából származó üzemanyag-mennyiség mintegy hatvan napnyi hazai üzemanyag fogyasztást biztosít.

Az MSZKSZ korábban is jelezte, készen áll rá, hogy szükség esetén biztosítsa a hazai finomító, illetve a hazai üzemanyagpiac ellátását. Az orosz kőolaj körül van néhány bizonytalanság, de a kormány deklarálta: az Oroszországból érkező kőolajszállítás zavartalansága mellett január után is fenntartható az árstop. Ehhez azonban a kabinet azt a feltételt szabta, hogy a százhalombattai finomító folyamatosan működjön. Mint korábban írtuk, a százhalombattai finomító kapacitása a karbantartások miatt novemberben hatvan százalékos, és várhatóan a napokban teljes kapacitással fog tudni működni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×