INFORÁDIÓ
2023. január 31. kedd
Gerda, Marcella

üzemanyag

tank

mol

Csak semmi pánik az üzemanyagellátásnál, van elég

Csak semmi pánik az üzemanyagellátásnál, van elég

Infostart

Úgy tűnik, nem olajból van kevés, hanem finomítói kapacitásból, de ez a probléma is csak átmeneti.

A Mol jelentős mennyiségű készletein felül a biztonsági kőolaj és kőolajtermék készletek 74 napnyi nettó importnak felelnek meg – derül ki a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség adataiból. Ez a mennyiség a hazai fogyasztásra vetítve is hosszabb időre biztosítani tudja a folyamatos ellátást.

A vg.hu azt írja, a stratégiai kőolaj készletek 2022. november 15-i mennyisége a hazai finomító körülbelül negyven napnyi folyamatos működtetésére elegendő. A 302 millió liter gázolaj, a 265 millió liter benzin biztonsági készlet, valamint a stratégiai kőolaj feldolgozásából származó üzemanyag-mennyiség mintegy hatvan napnyi hazai üzemanyag fogyasztást biztosít.

Az MSZKSZ korábban is jelezte, készen áll rá, hogy szükség esetén biztosítsa a hazai finomító, illetve a hazai üzemanyagpiac ellátását. Az orosz kőolaj körül van néhány bizonytalanság, de a kormány deklarálta: az Oroszországból érkező kőolajszállítás zavartalansága mellett január után is fenntartható az árstop. Ehhez azonban a kabinet azt a feltételt szabta, hogy a százhalombattai finomító folyamatosan működjön. Mint korábban írtuk, a százhalombattai finomító kapacitása a karbantartások miatt novemberben hatvan százalékos, és várhatóan a napokban teljes kapacitással fog tudni működni.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018