eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A BKK-BKV 60-as számú vonalán közlekedő Budapesti Fogaskerekű Vasút egyik szerelvénye megérkezik a Széchenyi-hegyi végállomására miután átgördült egy közúti felüljáró alatt. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Már a térképen sincs rajta, fura mondatok a fogaskerekű ügyében

Sosem állt szándékukban a fogaskerekű leállítása - mondta Kiss Ambrus annak az előterjesztésnek az apropóján, amely azt kéri, hogy indítsák újra Budapest ikonikus közlekedési eszközét.

A jövő szerdai ülésen tárgyalja a fővárosi közgyűlés Pokorni Zoltán azon előterjesztését, amelyben azt kéri a fideszes polgármester, hogy a vágány korszerűsítési munkálatainak befejezését követően indítsák újra a fogaskerekűt.

Ahogy arról az Infostarton is beszámoltunk, november 11-én az energia- és gazdasági válságra hivatkozva "téli szünetet" rendeltek el a "fogas" számára.

A járat ideiglenes szüneteltetéséről a Fővárosi Önkormányzat, a Budapesti Közlekedési Központ és a BKV Zrt. döntött.

A leállást korábban a fenntartó a kötelező rekonstrukció mellett azzal indokolta, hogy rendkívül alacsony a fogas kihasználtsága, ideiglenes leállításával pedig több mint

120 millió forintot spórolhat Budapest.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület viszont kitart amellett, hogy a Karácsony Gergelyék meg akarják szüntetni a fogaskerekűt. Még a napokban is arról posztoltak, hogy "a fővárosi politikusok, mindegyik oldalról, cinkosan hallgatnak".

Azt is állítják, hogy Karácsony Gergely nem is kért forrást a fogaskerekű fejlesztési projektjéhez.

Az Index viszont arról ír, hogy Kiss Ambrus azt mondta: sosem állt szándékukban a leállítása, és azt ígérte, hogy lobbizni fognak annak érdekében, hogy erre legyen uniós (IKOP és RRF) forrás.

Az ugyanakkor nem teljesen világos, hogy kinél lobbiznak majd. A főpolgármester-helyettes szerint ugyanis nem a kormánynál kell ezt megtenniük, miközben épp a magyar kormány nyújtja be az RRF-források elnyeréséhez a projektlistát az Európai Bizottsághoz.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×