eur:
394.05
usd:
365.61
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Diák a történelem írásbeli érettségi vizsgán a Nagykanizsai Zsigmondy Vilmos Szakképző Iskolában 2021. május 5-én. Történelemből középszinten 66 ezer, emelt szinten mintegy 8 ezer diák érettségizik.
Nyitókép: Varga György

Megjelent a legjobb egyházi gimnáziumok rangsora

A HVG egyházi középiskolákról készített friss rangsorán száz középiskola szerepel az országból, melyek nagyjából ötöde egyházi fenntartású. A lista első öt helyezettje közé három budapesti gimnázium és két gödöllői iskola került.

A középiskolai rangsort idén három fő szempontrendszer alapján állítottuk össze. Figyelembe vettük a tizedikes diákok matematikai-szövegértési kompetencia mérésének eredményét, a négy kötelező érettségi tantárgyban elért eredményt, illetve az adott iskolából felsőoktatásba bejutó diákok átlagpontszámát – mondta Szabó Fruzsina, a HVG középiskolai rangsorának felelős szerkesztője.

Az első helyet a Deák Téri Evangélikus Gimnázium szerezte meg, amelynek a diákjai minden szempontból kimagasló eredményeket értek el. Ezt két másik budapesti egyházi középiskola követ: a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium, illetve a Baár–Madas Református Gimnázium.

A top 5-ös listára Budapesten kívül két gödöllői került. Az egyik a Gödöllői Református Líceum Gimnázium, a másik pedig a Gödöllői Premontrei Szent Norbert Gimnázium. Megjegyezte: korábban is szerepelt a Deák Téri Evangélikus Gimnázium az élen, de volt, hogy helyet cserélt a Piarista Gimnáziummal.

Szabó Fruzsina szerint a vidéki egyházi iskolák is rangos helyet kaptak: az egyik legismertebb a Pannonhalmi Bencés Gimnázium, de a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium, vagy a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium is szerepel a listán.

A HVG rangsorában száz középiskola szerepel az országból, melyek nagyjából ötöde egyházi fenntartású. Az egyházi gimnáziumok közül 14 katolikus, három református, kettő evangélikus, egy pedig baptista. Egyes iskolák a rendszerváltás környékén kerültek újra egyházi kézbe, többnek évtizedekre visszamenő múltja van.

Szabó Fruzsina szerint többnyire a vallásos szülők íratják a gyerekeiket vallásos intézménybe, de egyfajta "menekülő útvonalként" is szolgálnak azoknak a családoknak, amelyek nem elégedettek a túlközpontosított állami oktatással. Mint mondta, az egyházi iskolákban valamivel nagyobb a tanárok szabadsága, a fenntartók igyekeznek szabadok légkört adni az oktatáshoz.

"Ez a nagyobb pedagógiai szabadság mindenképpen pozitív hatással van az iskolai teljesítményre is, meg úgy általában a hangulatra" – jelentette ki Szabó Fruzsina.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×