INFORÁDIÓ
2023. január 27. péntek
Angelika

top 10

egyházi iskola

gimnázium

Diák a történelem írásbeli érettségi vizsgán a Nagykanizsai Zsigmondy Vilmos Szakképző Iskolában 2021. május 5-én. Történelemből középszinten 66 ezer, emelt szinten mintegy 8 ezer diák érettségizik.

Megjelent a legjobb egyházi gimnáziumok rangsora

Infostart / InfoRádió - Imre Júlia

A HVG egyházi középiskolákról készített friss rangsorán száz középiskola szerepel az országból, melyek nagyjából ötöde egyházi fenntartású. A lista első öt helyezettje közé három budapesti gimnázium és két gödöllői iskola került.

A középiskolai rangsort idén három fő szempontrendszer alapján állítottuk össze. Figyelembe vettük a tizedikes diákok matematikai-szövegértési kompetencia mérésének eredményét, a négy kötelező érettségi tantárgyban elért eredményt, illetve az adott iskolából felsőoktatásba bejutó diákok átlagpontszámát – mondta Szabó Fruzsina, a HVG középiskolai rangsorának felelős szerkesztője.

Az első helyet a Deák Téri Evangélikus Gimnázium szerezte meg, amelynek a diákjai minden szempontból kimagasló eredményeket értek el. Ezt két másik budapesti egyházi középiskola követ: a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium, illetve a Baár–Madas Református Gimnázium.

A top 5-ös listára Budapesten kívül két gödöllői került. Az egyik a Gödöllői Református Líceum Gimnázium, a másik pedig a Gödöllői Premontrei Szent Norbert Gimnázium. Megjegyezte: korábban is szerepelt a Deák Téri Evangélikus Gimnázium az élen, de volt, hogy helyet cserélt a Piarista Gimnáziummal.

Szabó Fruzsina szerint a vidéki egyházi iskolák is rangos helyet kaptak: az egyik legismertebb a Pannonhalmi Bencés Gimnázium, de a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium, vagy a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium is szerepel a listán.

A HVG rangsorában száz középiskola szerepel az országból, melyek nagyjából ötöde egyházi fenntartású. Az egyházi gimnáziumok közül 14 katolikus, három református, kettő evangélikus, egy pedig baptista. Egyes iskolák a rendszerváltás környékén kerültek újra egyházi kézbe, többnek évtizedekre visszamenő múltja van.

Szabó Fruzsina szerint többnyire a vallásos szülők íratják a gyerekeiket vallásos intézménybe, de egyfajta "menekülő útvonalként" is szolgálnak azoknak a családoknak, amelyek nem elégedettek a túlközpontosított állami oktatással. Mint mondta, az egyházi iskolákban valamivel nagyobb a tanárok szabadsága, a fenntartók igyekeznek szabadok légkört adni az oktatáshoz.

"Ez a nagyobb pedagógiai szabadság mindenképpen pozitív hatással van az iskolai teljesítményre is, meg úgy általában a hangulatra" – jelentette ki Szabó Fruzsina.

Nyitókép: Varga György

Kapcsolódó hang

Megjelent a legjobb egyházi gimnáziumok rangsora
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018