eur:
389.15
usd:
361.99
bux:
68479.51
2024. május 8. szerda Mihály
Egy férfi várakozik az otthontalanokat segítő Menhely Alapítvány Vajdahunyad utcai nappali melegedője és éjjeli menedékhelye előtt Budapesten 2017. január 8-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Energiaválság: megmentésre vár már a Menhely Alapítvány is

A szolgáltatásokat is korlátozni kényszerülnek a hajléktalanokat ellátó Menhely Alapítványnál a rezsiköltségek emelkedése miatt: kevesebb meleg vizet használhatnak a rászorulók és nem is moshatnak majd annyit – mondta az InfoRádiónak az igazgató. Aknai Zoltán szerint plusz támogatások nélkül bizonytalan a hozzájuk hasonló szervezetek sorsa, holott várhatóan növekszik majd a rászorulók száma.

Aknai Zoltán tájékoztatása szerint egyes intézményeik szolgáltatásait olyan emberek is igénybe veszik, akik egyébként nem hajléktalanok, de nagyon nehéz anyagi helyzetben vannak, magyarán mélyszegénységben élnek, esetleg egyedülállók, idősebbek. Az igazgató szerint ebben a gyakorlatban nem tapasztalható különösebb változás, vagyis egyelőre nem árasztotta el a lecsúszó rétegek hada a melegedőket, ezt későbbre valószínűsíti.

Azt is közölte, hogy az energiaárak drasztikus emelkedése miatt a Menhely Alapítványnál is

nagyon komoly intézkedések bevezetésére kényszerülnek,

hogy tartani tudják a szolgáltatásaikat. Így például csökkentik az intézményeik – nappali és éjszakai – hőmérsékletét; a nappali melegedőkben éjszakára nagyon visszaveszik a fűtés. De minden olyan nagy energiafelhasználású szolgáltatásukat, mint például a mosás és szárítás, de a melegvíz-szolgáltatást is, korlátozniuk kell, mert nem kigazdálkodhatók azok az árak, amelyek a piaci közműhasználatból erednek – fogalmazott.

Intézménybezárásokat viszont semmiképpen sem szeretnének

– emelte ki Aknai Zoltán, jelezve: egyelőre nem ismert, hogy a hozzájuk hasonló civil szervezetek számíthatnak-e bármilyen állami segítségre, noha részben kormányzati feladatot látnak el, másrészt nem kapnak olyan kiegészítő támogatásokat, amiket a nem feltétlen csak civil keretből működő szolgáltatók amúgy remélhetnek.

Hozzátette: a Fővárosi Önkormányzat 200 millió forintot csoportosított át – gyorssegélyként – a hajléktalanellátást koordináló Menhely Alapítványnak, amit tovább is adnak a rezsikiadások miatt nehéz helyzetbe került partnereiknek, de ez nem fogja megoldani a problémákat, legfeljebb időt nyernek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön
Kis-Benedek József az Arénában

"A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön"

Az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár arról is beszélt, hogy meglátása szerint a közel-keleti konfliktus esetében nagyobb az eszkaláció veszélye, mint Ukrajnából. Szerinte szinte lehetetlen kiszűrni azt, hogy Rafah városában ki a Hamász harcosa és ki nem az, emiatt is lassú az ottani helyzet megoldása és rosszat sejtet az izraeli sietség.

Érkezik a kínai elnök, óriási lezárások jönnek – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Furcsán viselkedik a forint

Furcsán viselkedik a forint

A tegnap délutáni dollárerősödés ellenére továbbra sem beszélhetünk fordulatról a forint piacán, a dollárral szemben ugyan távolodik a jegyzés a kulcsfontosságú 360-as szinttől, az euróval szemben azonban továbbra is több mint kéthavi csúcsának közelében mozog a magyar deviza szerdán is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×