eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
Elektromos meghajtású autót töltenek az Elektromos járművek napján Székesfehérváron 2022. szeptember 18-án. A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ negyedik alkalommal, Menő jövő címmel megrendezett eseményén az érdeklődők a technika legújabb vívmányaival találkozhattak, az érvényes jogosítvánnyal rendelkezők ki is próbálhatták az elektromos járműveket.
Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Látványosan emelkedik itthon a zöld rendszámú autók áramfelhasználása

A gépkocsikba töltött villamos energia mennyisége mellett a töltések száma is jelentősen emelkedett a 2022 második negyedében a tavalyi év azonos időszakához képest.

Az idei év második negyedévében 45 százalékkal több energiát töltöttek a nyilvános elektromos állomásokon a felhasználók a 2021-es adatokhoz képest – mondta az InfoRádiónak Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője.

A töltőberendezések száma 25 százalékkal nőtt egy év alatt. A bővülés vidéken a legnagyobb: Békés, Tolna, Hajdú-Bihar és Győr-Moson Sopron megyékben is 40 százalék felett emelkedett az elektromos töltők száma. Ez összesen 4100 töltőcsatlakozót jelent.

A zöld rendszámmal rendelkező autók száma 67 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi adatokhoz képest,

a zöld rendszámú kocsik száma meghaladja az 53 ezret.

Az idei év második negyedévében 4888 megawattórányi villamosenergiát töltöttek az autósok a nyilvános töltőállomásokon. A szóvivő kiemelte, az elektromos, illetve a plug-in hibrid gépkocsik otthoni töltése továbbra sem engedélyköteles, tehát ezek a számok csak a nyilvános töltőállomásokra vonatkoznak. A gépkocsikba töltött villamos energia mennyisége 45 százalékkal több, és a töltések száma is nagyon jelentősen emelkedett: az egy évvel ezelőtti 210 ezret meghaladó számról 437 ezerre nőtt. A szóvivő szerint ez is jelzi azt, hogy több alkalommal és több töltőállomásokon töltjük fel a gépkocsijainkat.

A nyilvános elektromos töltőállomások nagy része már fizetős, és csak pár helyen találunk olyan helyeket, ahol ingyenesen lehet tölteni a gépkocsikat. "Természetesen ahogy növekszik az elektromos gépkocsik száma, nő a felhasznált energia mennyisége is, lassan valószínűleg mindegyik felhasználásért fizetnünk kell" – jelentette ki.

Magyarországon a legtöbb villamos energiát elektromos autók töltésére Budapesten és Pest megyében, a központi régióban használtak fel. A 60 százalékos használat mutatja azt, hogy mobilitás szempontjából Pest megye a központi régió. Viszont Tolna megyében megháromszorozódott az elektromos autóba töltött villamos energia mennyisége, és a töltőfejek építése is dinamikusan fejlődik az egész országban. "Ez azt jelenti, hogy a központi régiónak, Budapestnek is várhatóan csökkenni fog a részaránya" – tette hozzá a MEKH szóvivője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Koi Tamás: a vállalati rendszergazdák legnagyobb rémálma vált valóra, hetekig tarthat a káosz

Egy informatikai hiba okoz tömeges leállásokat világszerte. Több országban repülőtereken, bankokban, kórházakban és a médiában is problémákat jelentettek. Egy kiberbiztonsági cég egyik frissítése okozta a hibát, a hatásai pedig napokig, sőt, akár hetekig is tarthatnak – mondta az InfoRádióban Koi Tamás, a HWSW informatikai szakportál újságírója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×