eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Yellow taxi cabs waiting for a passenger in Budapest
Nyitókép: Ocskaymark/Getty Images

Új szabályok jönnek a taxizásban, jelentős szigorítás várható

Engedélyezték a járművek magasabb életkorát, viszont szigorodik az engedélykiadás és az ellenőrzés is.

Tizenhárom évben állapította meg a kormány a személytaxi vagy személygépkocsis személyszállító engedélykivonattal rendelkező személygépkocsik maximális életkorát. Az életkort a forgalmi engedélybe bejegyzett első nyilvántartásba vétel időpontjától számítják – írja a vg.hu.

A taxisok régi követelése volt az autók engedélyezett életkorának megemelése, igaz, ők eredetileg 15 éves limitet szerettek volna elérni. A kérdés most azért volt sürgető, mert a jogszabály csak az év végéig adott mentességet a taxiknál a legfeljebb 10 éves életkor alól a járványhelyzet miatt.

A könnyítés azokra a taxisokra vonatkozik, akik január elsején hatályos tevékenységi engedéllyel, valamint az általuk üzemben tartott személygépkocsira hatályos engedélykivonattal rendelkeznek és a forgalmi engedély alapján 2017. január 1. előtt vették a járművet első alkalommal nyilvántartásba.

Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) közlekedési államtitkára a Facebook-oldalán arról ír, hogy több ponton is megérett a változtatásra a taxizás szabályozása, ezért volt szükség a módosításokra. Azt is kiemeli az autók korhatárának emelésének, hogy a 2017 óta forgalomba helyezett, tehát ma 6 évnél fiatalabb autók esetében marad a 10 éves szabály.

Emellett megteremtik a jogszabályi feltételeit, hogy a taxiszolgáltatók bekapcsolódhassanak a közösségi közlekedési közszolgáltatásba, így például iránytaxik minden félnek előnyös működtetésével vagy üzemzavarok idején a taxik bevonásával a vonatpótlásba vagy tervezett csatlakozó menetrend szerinti iránytaxik megrendelésével. Ilyen szolgáltatásokat a jövőben az országos közlekedésszervező rendelhet meg, elsőre nyilván kísérleti jelleggel.

Ezenkívül szigorítjuk a taxis engedélyek kiadását, és a jövőben próbautazás nélkül is lehetővé válik a jogellenesen működő, szabálytalan taxisok büntetése. A jelenlegi szabályozás több okból is kijátszhatónak bizonyult az elmúlt években.

Szigorítják a taxis fuvarszervezők és diszpécserszolgálatok működésének feltételeit: az eddigi szabályok szerint csak egyszer, az induláskor kellett bizonyítaniuk, hogy megfelelnek a szabályoknak, és időkorlát nélkül kapták meg az engedélyüket. Ezentúl maximum öt évre kaphatnak engedélyt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×