eur:
389.31
usd:
362.73
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Kovács Ildikó háziorvos rendelőjében az oltásról tájékoztat egy nőt, mielőtt beoltják az amerikai Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen egyadagos koronavírus elleni vakcinájával Hhódmezővásárhelyen 2021. május 18-án.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Bajban a háziorvosok, képtelenül megnőtt a fűtési költségük

10-15-szörös áremelkedésre számítanak tavalyhoz képest, de van, ahol több mint 17-szeresére ugrott a távhő díja. Az önkormányzatoktól várnak támogatást, de azoknak a saját intézményeik fenntartása is nagy nehézséget okoz, így a kormány segítségére szorulnak.

Az egyik fővárosi rendelőben októberben tizenhétszeresére nőtt a fűtés díja tavaly áprilishoz képest. A Háziorvosok Online Szervezeténél azt mondják: a praxisok fele kerülhet bajba, ha nem kap önkormányzati támogatást, az önkormányzatok viszont az államtól várnak segítséget a megemelkedett rezsiköltségek kifizetésére – írja az rtl.hu.

Két évvel ezelőtt a koronavírus-járvány miatti leterheltség okozta a legnagyobb problémát Bélteki Béla nyíregyházi rendelőjében. A háziorvos most amiatt aggódik, hogy hogyan fizeti ki a rezsit. Az önkormányzathoz is fordulhatna plusz rezsitámogatásért, de bizonytalan, hogy kap-e. Szerinte a háziorvosok próbálkoznak: igyekeznek jó alkupozícióba kerülni a polgármesteri hivatallal, „másrészt mindenki tőle telhetően spórol, harmadrészt próbál önerőből korszerűsíteni” – fogalmazott a portálnak.

Egy budapesti praxisnak októberben több mint 17-szeresére nő a fűtési költsége tavaly áprilishoz képest.

  • Tavaly a távhőért egy évre bruttó 285 ezer forintot fizettek.
  • Ez idén több mint 1,2 millió forinttal többe kerül.
  • Jövőre pedig 4,6 millió forintos költségnövekedésre számíthatnak a vagyonkezelő szerint.

A Háziorvosok Online Szervezete szerint a magyarországi háziorvosi rendelők fele kerülhet hasonló helyzetbe. 3000 olyan praxis van ugyanis az országban, amely saját pénzből gazdálkodik, és piaci áron kapja az energiát. Ők segítség nélkül várhatóan képtelenek lesznek kigazdálkodni a rezsit – mondja Békássy Szabolcs, a szervezet alapítója. 10-15-szörös rezsinövekedéssel számolnak.

A Magyar Önkormányzatok Szövetség elnöke, Gémesi György szerint erre nincs tartalékuk az önkormányzatoknak, már a saját tulajdonukban lévő intézeteket sem tudják fenntartani, kormányzati segítséget vár – írják.

A kormány ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy külön-külön vizsgálják meg a nagyobb önkormányzatok helyzetét, céljuk a legfontosabb közszolgáltatások működésének biztosítása.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×