eur:
392.82
usd:
366.69
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Female doctor talking with colleagues through a video call using lap top. Doctor talking with patient through video call using laptop. Young female doctor working on laptop at office.
Nyitókép: Likoper/Getty Images

Pallosként lebeg az egészségügyi ellátók fölött a rezsirobbanás

Békássy Szabolcs kollegiális vezető háziorvos szerint méretgazdaságtalanok a háziorvosi körzetek, bonyolult a betegutak szervezése, de megvannak a megfelelő szervezetek, hogy legyen kiút.

Régóta indokolt az alapellátási körzetek határainak felülvizsgálata, és szorosabb kapcsolatot kellene kialakítani a járóbeteg-szakellátás és az alapellátás között – nyilatkozott az InfoRádiónak az országos kollegiális vezető háziorvos, Békássy Szabolcs.

"Méretgazdaságtalanok a körzetek, ami azt jelenti, hogy egy-egy háziorvosi körzet fenntartása az eddigi formában nem indokolt, szükséges az alapellátási körzeteket újragondolni, a határokat kijelölni. Erre egyébként alkalmas lehet az Országos Kórházi Főigazgatóság alapellátás-fejlesztési igazgatósága. Ezen hatáskör állami átvételével tehát a szakma is egyetért" – mondta.

Az alapellátás fejlesztését érintő egyéb kérdések még csak koncepcionális szinten jelennek meg az új tervezetben, a részletszabályokat még nem ismertették – mutatott rá.

A tervezetben az is szerepel, hogy 2023 nyarán államosítanák az önálló járóbeteg-szakellátókat, a gazdaságtalan üzemméretű praxisokat meg is szüntetnék 2028-ban.

Erről Békássy Szabolcs azt mondta, az államosítás kívül esik a hatáskörükön, de kiemelten fontosnak tartja azt, hogy

az alapellátás és a járóbeteg-szakellátás között egy szorosabb élőbb kapcsolat alakuljon ki, ez segítené a betegutak szervezését is.

Békássy Szabolcs szerint megyei központok létrehozására is szükség lehet, de emellett az alapellátás önálló szervezeti és irányítási struktúrájának kialakítását is sürgeti.

"Jól látjuk, hogy a legnagyobb volumenű orvos-beteg találkozás az alapellátás szintjén valósul meg, azaz nagyon fontos, hogy a kórház és járóbeteg-ellátás irányítási struktúrája mellett az alapellátás mellett is, a területi szerveződés mentén kialakulhassanak ezek az irányítási egységek. A járási szervezési modell lehetne erre megoldás" – mutatott rá.

A télhez közeledvén az is felmerül kérdéskén, hogyan lehet majd fűteni az intézményekben, erről is elmondta a véleményét.

"A rezsiárak emelkedése minden szolgáltató fölött pallosként lebeg.

Az alapellátást illetően azt tudom mondani, hogy az jelenleg önkormányzati hatáskör, ezért arra biztatjuk a kollégákat is, hogy a rezsi-hozzájárulást érintő kérdésekben minél hamarabb vegyék fel a kapcsolatot az önkormányzatokkal, hiszen a megfelelő ellátás biztosítása az ő hatáskörük!" – figyelmeztetett Békássy Szabolcs.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Több hónap huzavona után az Egyesült Államok törvényhozása megszavazta, Joe Biden elnök pedig mára virradóra aláírta azt a törvényt, amely az eddigi legnagyobb, összesen 61 milliárd dolláros katonai segélycsomagot biztosítja Ukrajna számára. A támogatás mérete példa nélküli, az viszont nagy kérdés, hogy mire lesz elég. Képesek lehetnek-e az ukránok visszafoglalni az oroszok által megszállt területeket, vagy csupán a védelmi képességeik lesznek erősebbek? Kell-e tartani eszkalációtól az új fegyverek miatt, és mi lehet Oroszország jelenlegi, valós célja a háborúban? Továbbá milyen keretben érdemes értelmezni az eseményeket, tényleg a Nyugat sorsa dőlhet el Kelet-Ukrajnában vagy csupán szláv belharcról van szó? Egyebek mellett ezekről a témákról kérdeztük Kaiser Ferencet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszékének docensét az Ukrajnának megszavazott amerikai katonai segély apropóján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×