INFORÁDIÓ
2022. december 6. kedd
Miklós

háziorvos

békássy szabolcs

egészségügy

alapellátás

járóbeteg-ellátás

Female doctor talking with colleagues through a video call using lap top. Doctor talking with patient through video call using laptop. Young female doctor working on laptop at office.

Pallosként lebeg az egészségügyi ellátók fölött a rezsirobbanás

Békássy Szabolcs kollegiális vezető háziorvos szerint méretgazdaságtalanok a háziorvosi körzetek, bonyolult a betegutak szervezése, de megvannak a megfelelő szervezetek, hogy legyen kiút.

Régóta indokolt az alapellátási körzetek határainak felülvizsgálata, és szorosabb kapcsolatot kellene kialakítani a járóbeteg-szakellátás és az alapellátás között – nyilatkozott az InfoRádiónak az országos kollegiális vezető háziorvos, Békássy Szabolcs.

"Méretgazdaságtalanok a körzetek, ami azt jelenti, hogy egy-egy háziorvosi körzet fenntartása az eddigi formában nem indokolt, szükséges az alapellátási körzeteket újragondolni, a határokat kijelölni. Erre egyébként alkalmas lehet az Országos Kórházi Főigazgatóság alapellátás-fejlesztési igazgatósága. Ezen hatáskör állami átvételével tehát a szakma is egyetért" – mondta.

Az alapellátás fejlesztését érintő egyéb kérdések még csak koncepcionális szinten jelennek meg az új tervezetben, a részletszabályokat még nem ismertették – mutatott rá.

A tervezetben az is szerepel, hogy 2023 nyarán államosítanák az önálló járóbeteg-szakellátókat, a gazdaságtalan üzemméretű praxisokat meg is szüntetnék 2028-ban.

Erről Békássy Szabolcs azt mondta, az államosítás kívül esik a hatáskörükön, de kiemelten fontosnak tartja azt, hogy

az alapellátás és a járóbeteg-szakellátás között egy szorosabb élőbb kapcsolat alakuljon ki, ez segítené a betegutak szervezését is.

Békássy Szabolcs szerint megyei központok létrehozására is szükség lehet, de emellett az alapellátás önálló szervezeti és irányítási struktúrájának kialakítását is sürgeti.

"Jól látjuk, hogy a legnagyobb volumenű orvos-beteg találkozás az alapellátás szintjén valósul meg, azaz nagyon fontos, hogy a kórház és járóbeteg-ellátás irányítási struktúrája mellett az alapellátás mellett is, a területi szerveződés mentén kialakulhassanak ezek az irányítási egységek. A járási szervezési modell lehetne erre megoldás" – mutatott rá.

A télhez közeledvén az is felmerül kérdéskén, hogyan lehet majd fűteni az intézményekben, erről is elmondta a véleményét.

"A rezsiárak emelkedése minden szolgáltató fölött pallosként lebeg.

Az alapellátást illetően azt tudom mondani, hogy az jelenleg önkormányzati hatáskör, ezért arra biztatjuk a kollégákat is, hogy a rezsi-hozzájárulást érintő kérdésekben minél hamarabb vegyék fel a kapcsolatot az önkormányzatokkal, hiszen a megfelelő ellátás biztosítása az ő hatáskörük!" – figyelmeztetett Békássy Szabolcs.

Nyitókép: Likoper/Getty Images

Kapcsolódó hang

Az egészségügy átalakításáról - Békássy Szabolcs
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018