eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Kerpel-Fronius Gábor, az átláthatóságért, a részvételiségért, az innovációért és a fenntartható fejlődésért felelős főpolgármester-helyettes az új összetételű Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 5-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Változik a fővárosi közösségi költségvetés rendszere – a Fidesz szerint "blőd ötlet"

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes beszélt a részletekről az InfoRádióban.

Ismét indul, már harmadik alkalommal a fővárosi közösségi költségvetés Budapesten – számolt be az InfoRádiónak az okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes.

"Arra szolgál, hogy a fővárosi városlakók olyan fejlesztési javaslatokat nyújtsanak be, amelyek valamilyen újító ötletet tartalmaznak. Miután az ötleteket benyújtották, a fővárosiak szavazhatnak arról, melyek megvalósulását támogatják" – mondta Kerpel-Fronius Gábor.

Idén is már 16 éves kortól lehet szavazni, egy kis változtatás azonban van.

"Minden évben értékeljük az előző évi közösségi költségvetést, és arra lettünk figyelmesek, hogy fontosak a kifejezetten helyszínhez köthető ötletek. Ezért átalakítottuk a pályázható kategóriák rendszerét, kifejezetten a helyhez köthető programokat támogatjuk" – húzta alá a főpolgármester-helyettes. Például nem olyan javaslatokat várnak, hogy "több fát a Belvárosba", hanem hogy konkrétan hol szeretnének és pontosan mit.

A forrás most is egymilliárd forint, december elejéig lehet ötleteket benyújtani.

Az ötletekkel kapcsolatos további elvárás, hogy ne fenntartási költségre irányuljon valami olyan esetében, amit már létrehoztak, de fogyatékkal élő vagy hajléktalan emberek ellátását lehet javasolni - azt is konkrétan. "Lehetőleg új és újító ötletek beérkezésére számítunk" – tette hozzá.

Kategóriák:

  • zöld
  • fenntartható
  • esélyteremtő
  • kulturális
  • szociális, emberekkel foglalkozó
  • átláthatóság
  • nyitott városkormányzás
  • közösségiség megélése
  • kis, helyi ötletek

Egy-egy tervnek 50 millió forintba kell beleférnie, nagyobb projektek esetében 120 millióba. A pénzt nem adják a pályázók kezébe, a nyertes pályázatokat a főváros valósítja meg.

A Fidesz-KDNP fővárosi képviselőcsoportja szerint a baloldali városvezetésnek Budapest valós problémáinak megoldására kellene fordítania a közösségi költségvetés egymilliárd forintos forrásait, nem pedig "blőd ötletek" megvalósítására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×