eur:
394.91
usd:
363.19
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Trambulin a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a fővárosi önkormányzat kétnapos gyermeknapi rendezvényén a budapesti Városligetben 2015. május 30-án.
Nyitókép: MTI/Marjai János

Ahol a legjobb és a legrosszabb élni Magyarországon

Mórahalom, Kisbér és Pécsvárad – ez a három település és környéke újonnan került be a magyar élhetőségi lista top 10-es mezőnyébe. A listavezető azonban továbbra is Budapest maradt.

Összességében Budapest és az ország nyugati része kedvezőbb lehetőségeket kínál az oktatás, a kultúra, a vásárlás és a munkaerőpiac tekintetében, Kelet-Magyarországon viszont könnyebb lakáshoz jutni – áll a Takarék Index, a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank elemzésében.

A tanulmány az oktatás, az egészségügy, a kultúra, a bűnözés, a munkaerőpiac, a vásárlási lehetőségek és a lakóingatlanok megfizethetősége alapján készült.

Járások

Magyarország legélhetőbb járásai északnyugaton, illetve délkeleten helyezkednek el, valamint kiemelkedik Budapest és környéke és a megyeszékhelyek többsége.

A lista élén Pilisvörösvár és környéke, valamint Veszprém és környéke követi Budapestet.

A főváros 100 pontjához képest a Pilisvörösvári 61,8, a Veszprémi járás pedig 58 pontot ért el. Az első tízben ezúttal is ott található Debrecen és környéke – amely 57,6 ponttal a negyedik lett –, az 57,4 ponttal ötödik Bólyi járás, valamint Tata és környéke, amely 53,2 ponttal a tizedik. A Mórahalmi járás 54,2 ponttal a hatodik, az Érdi 53,8 ponttal a hetedik, a Kisbéri azonos pontszámmal a nyolcadik, a Pécsváradi 53,7 ponttal a kilencedik a listán, amelyen például a tavaly harmadik Mór és környéke idén a 25. helyre csúszott vissza.

A részmutatókat tekintve az oktatásban Budapest, Veszprém és környéke és a Győri járás áll az élen, de bekerült az első tízbe négy új járás is, az Orosházi, a Debreceni, a Kiskunhalasi és a Kapuvári. Az egészségügy tekintetében is a főváros vezet Gyula és Pécs előtt, de bekerült az élmezőnybe például a Sellyei járás is. A kultúra vonatkozásában is Budapesté az első hely, megelőzve a Debreceni és az Egri járást. A legbiztonságosabbnak Pilisvörösvár, Mórahalom, illetve Szarvas és környéke bizonyult,

a főváros ebben a kategóriában néhány helyet előre lépve csak a 162. A vásárlási lehetőségek Budapesten a legjobbak a Dunakeszi és az Érdi járás előtt, a munkaerőpiaci helyzet viszont a Budakeszi, a Dunakeszi és a Pilisvörösvári járásban a legkedvezőbb, a főváros a hatodik.

Az ingatlanok Csenger, Putnok, és Jánoshalma környékén a legmegfizethetőbbek, a legdrágább a Balaton és vidéke,

valamint a főváros és környéke.

A legalacsonyabb élhetőségi pontszámok jórészt Északkelet-Magyarország járásait jellemzik. E területek között nincs jelentős különbség, a legtöbb mutatót tekintve a rangsor alsó részén vannak.

Az összesítés utolsó három helyét a Szikszói, a Kunhegyesi és az Encsi járások foglalják el

19, 18,8, illetve 17,9 ponttal.

Megyeszékhelyek

A Budapestet követő városok lemaradása itt is viszonylag jelentős a pontszámokat tekintve. Veszprém 78,9 ponttal lett a második, Győr 68,9 ponttal a harmadik. A 60,4 ponttal negyedik helyezett Debrecen tavaly még a 12. volt a listán. Az első tízben szerepel még Székesfehérvár (60,3 pont), Szekszárd (59,9), Pécs (58,9), Szombathely (58,4), Zalaegerszeg (57,2) és Kaposvár (55,3). A sor végén pedig Kecskemét, Salgótarján és Békéscsaba található, Budapesthez képest kevesebb, mint feleannyi: 42,1, 41,6, valamint 39,2 ponttal.

„Figyelembe véve a személyes körülményeket, a lakásvásárlás a jelenlegi turbulens gazdasági helyzetben befektetési célokat is szolgálhat, és a vagyonmegőrzés egyik módja is lehet” – fogalmazott Somogyi Péter, a Magyar Bankholding lakossági üzletfejlesztési ügyvezető igazgatója.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×