INFORÁDIÓ
2022. december 9. péntek
Natália

életminőség

járás

magyar bankholding

Trambulin a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a fővárosi önkormányzat kétnapos gyermeknapi rendezvényén a budapesti Városligetben 2015. május 30-án.

Ahol a legjobb és a legrosszabb élni Magyarországon

Infostart

Mórahalom, Kisbér és Pécsvárad – ez a három település és környéke újonnan került be a magyar élhetőségi lista top 10-es mezőnyébe. A listavezető azonban továbbra is Budapest maradt.

Összességében Budapest és az ország nyugati része kedvezőbb lehetőségeket kínál az oktatás, a kultúra, a vásárlás és a munkaerőpiac tekintetében, Kelet-Magyarországon viszont könnyebb lakáshoz jutni – áll a Takarék Index, a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank elemzésében.

A tanulmány az oktatás, az egészségügy, a kultúra, a bűnözés, a munkaerőpiac, a vásárlási lehetőségek és a lakóingatlanok megfizethetősége alapján készült.

Járások

Magyarország legélhetőbb járásai északnyugaton, illetve délkeleten helyezkednek el, valamint kiemelkedik Budapest és környéke és a megyeszékhelyek többsége.

A lista élén Pilisvörösvár és környéke, valamint Veszprém és környéke követi Budapestet.

A főváros 100 pontjához képest a Pilisvörösvári 61,8, a Veszprémi járás pedig 58 pontot ért el. Az első tízben ezúttal is ott található Debrecen és környéke – amely 57,6 ponttal a negyedik lett –, az 57,4 ponttal ötödik Bólyi járás, valamint Tata és környéke, amely 53,2 ponttal a tizedik. A Mórahalmi járás 54,2 ponttal a hatodik, az Érdi 53,8 ponttal a hetedik, a Kisbéri azonos pontszámmal a nyolcadik, a Pécsváradi 53,7 ponttal a kilencedik a listán, amelyen például a tavaly harmadik Mór és környéke idén a 25. helyre csúszott vissza.

A részmutatókat tekintve az oktatásban Budapest, Veszprém és környéke és a Győri járás áll az élen, de bekerült az első tízbe négy új járás is, az Orosházi, a Debreceni, a Kiskunhalasi és a Kapuvári. Az egészségügy tekintetében is a főváros vezet Gyula és Pécs előtt, de bekerült az élmezőnybe például a Sellyei járás is. A kultúra vonatkozásában is Budapesté az első hely, megelőzve a Debreceni és az Egri járást. A legbiztonságosabbnak Pilisvörösvár, Mórahalom, illetve Szarvas és környéke bizonyult,

a főváros ebben a kategóriában néhány helyet előre lépve csak a 162. A vásárlási lehetőségek Budapesten a legjobbak a Dunakeszi és az Érdi járás előtt, a munkaerőpiaci helyzet viszont a Budakeszi, a Dunakeszi és a Pilisvörösvári járásban a legkedvezőbb, a főváros a hatodik.

Az ingatlanok Csenger, Putnok, és Jánoshalma környékén a legmegfizethetőbbek, a legdrágább a Balaton és vidéke,

valamint a főváros és környéke.

A legalacsonyabb élhetőségi pontszámok jórészt Északkelet-Magyarország járásait jellemzik. E területek között nincs jelentős különbség, a legtöbb mutatót tekintve a rangsor alsó részén vannak.

Az összesítés utolsó három helyét a Szikszói, a Kunhegyesi és az Encsi járások foglalják el

19, 18,8, illetve 17,9 ponttal.

Megyeszékhelyek

A Budapestet követő városok lemaradása itt is viszonylag jelentős a pontszámokat tekintve. Veszprém 78,9 ponttal lett a második, Győr 68,9 ponttal a harmadik. A 60,4 ponttal negyedik helyezett Debrecen tavaly még a 12. volt a listán. Az első tízben szerepel még Székesfehérvár (60,3 pont), Szekszárd (59,9), Pécs (58,9), Szombathely (58,4), Zalaegerszeg (57,2) és Kaposvár (55,3). A sor végén pedig Kecskemét, Salgótarján és Békéscsaba található, Budapesthez képest kevesebb, mint feleannyi: 42,1, 41,6, valamint 39,2 ponttal.

„Figyelembe véve a személyes körülményeket, a lakásvásárlás a jelenlegi turbulens gazdasági helyzetben befektetési célokat is szolgálhat, és a vagyonmegőrzés egyik módja is lehet” – fogalmazott Somogyi Péter, a Magyar Bankholding lakossági üzletfejlesztési ügyvezető igazgatója.

Nyitókép: MTI/Marjai János
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018