eur:
393.7
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Aranyozott serleg az 1600-as évekből az Iparművészeti Múzeum Opus 735 - A háború nyomai az Esterházy hercegi kincstár műtárgyain című kiállításán a megnyitó napján, 2022. július 28-án. A 150 éves, felújítás miatt 2017 óta zárva tartó épületben a tárlat ideiglenesen, szeptember 25-ig látogatható.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ismét elutasította az Esterházy Magánalapítvány keresetét a Fővárosi Ítélőtábla

A magánalapítvány igazgatóhelyettese csalódott a döntés miatt, nem erre számítottak.

A Fővárosi Ítélőtábla szerdai ítéletében újra elutasította az Esterházy Magánalapítvány keresetét az Esterházy-kincsek tulajdonjogáért indított perben – közölte szerdán a magánalapítvány.

Közleményükben leírták: a Kúria január 19-én úgy határozott, hogy az Esterházy-kincsek tulajdonjogáról meghozott jogerős ítéletet hatályon kívül helyezi, és a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtáblának újra kell tárgyalnia a pert. Az akkori döntés indokolása szerint a másodfokon eljáró bíróság ítélete hiányos, súlyosan okszerűtlen volt és a logika szabályainak sem felelt meg.

Most a Fővárosi Ítélőtábla újra elutasította a felperes magánalapítvány keresetét a tulajdonjogának elismerésére, "kimondva a műkincsegyüttesre a magyar állam tulajdonszerzését a kommunista államosítási szabályok alapján".

Törekvés a megállapodásra

A kommünikében idézik Czigány Balázst, az Esterházy Magánalapítvány igazgatóhelyettesét, aki elmondta: csalódottak a döntés miatt, a Kúria határozata és indoklása után nem erre számítottak. "Az ítélet nem vette figyelembe a Kúria korábbi, kötelező érvényű instrukcióit, lényegében elismételte a korábban már logikátlanság és okszerűtlenség miatt elutasított határozatot" – fogalmazott.

Czigány Balázs azt mondta, ismét felülvizsgálati kérelemmel fordulnak a Kúriához. "Minden hazai és nemzetközi fórumot készek vagyunk igénybe venni igazunk érvényesítésére" – mondta, hozzátéve: a magánalapítvány továbbra is nyitott arra, hogy peren kívül megállapodjon a magyar állammal.

Az igazgatóhelyettes szerint,

a magánalapítványnak sem szándéka, sem lehetősége nincs a kincsek elszállítására Magyarországról, hiszen védettséget élveznek, és az országhoz való kötődésük elvitathatatlan.

Ráadásul ez ellentétes volna a kincseket az Iparművészeti Múzeumban letétbe helyező V. Esterházy Pál herceg és felesége, Esterházy Ottrubay Melinda végakaratával is.

A magánalapítvány egy átfogó megállapodásra törekszik a magyar állammal, amelynek – kedvező döntés esetén – része lehet egy budapesti Esterházy Művészeti Központ megalapítása is. Már 2017 óta harcolnak azért, hogy a magyar állam ismerje el a Tanácsköztársaság idején addigi állandó őrzési helyéről elhurcolt, és a fraknói várban maradt műtárgyak művészettörténeti és jogi egységét, és a magánalapítvány tulajdonjogát.

Szerintük az V. Esterházy Pál herceg által 1923-ban az Iparművészeti Múzeumban letétbe helyezett műtárgyegyüttest a második világháborút követően, 1949-ben

jogi okok miatt nem vehette tulajdonba a magyar állam, noha azok ténylegesen közgyűjteményi őrizetben maradtak.

Mint írták, éltek a vitatott tulajdonú kulturális javak visszaadásának rendjéről szóló kormányrendelet kínálta lehetőséggel. A közigazgatási eljárás végén a Miniszterelnökség azonban nem tartotta megalapozottnak a magánalapítvány restitúciós igényét.

Éppen ezért indult el, egymással párhuzamosan, a restitúciós eljárásban született döntést megtámadó közigazgatási, illetve a tulajdonjog tisztázását hivatott polgári per. Az előbbi még folyamatban van, az utóbbiban pedig szerdán hozott újabb döntést a Fővárosi Ítélőtábla, amely ismét elutasította a magánalapítvány keresetét – olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×