eur:
393.75
usd:
365.18
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A debreceni adventi vásár a megnyitó napján a Kossuth téren 2019. november 23-án.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Ki zár ma? Rezsi és spórolda sok percben: így készülnek az önkormányzatok

Sorban zárják be a közintézményeiket az önkormányzatok a drasztikus rezsiemelés miatt. Van olyan település, ahol még a polgármesteri hivatal gépjárműveit is eladják, hogy fűteni és világítani tudjanak. A legtöbb helyen a kultúra és a sport színterei esnek áldozatul a drágulásnak. Az is egyre valószínűbb, hogy az idei advent sötétebb lesz, mint az eddigiek. Az InfoRádió körképet készített a helyzetről.

Spóroljanak - javasolta az önkormányzatoknak a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Mint mondta: mindenki próbáljon meg a lehető legtöbbet spórolni, ahogy az állam is ezt megteszi ezt az állami intézményeknél.

Győrben bezárt az Aqua sportközpont, a Magyar Vilmos uszoda, a 8 helyszínen működő Rómer Flóris Múzeum, az összes Fiókkönyvtár, a szabadhegyi József Attila Művelődési Ház, a gyirmóti Győri Szabó József Művelődési Ház és a Gyárvárosi Közösségi Ház.

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér csak délután egy és este 6 óra között van nyitva, a Bezerédi kastélyban működő művelődési ház pedig csak minden hónap 2. teljes hetében várja a látogatókat.

A Tolna megyei Tamásiban idén nem lesz Adventi vásár és nem kapcsolják fel a karácsonyi díszkivilágítást, a Csongrád Csanád Megyei Nagymágocson október 1-jétől határozatlan időre bezárják az Uradalmi épületet és a művelődési ház nagytermét.

Székkutason leállítják a járdaépítési programot, felfüggesztik a felsőoktatási ösztöndíjakat, lekapcsolják a Kossuth utca és a Béke utca közötti járdaszakasz világítását, elmarad a karácsonyi díszkivilágítás, eladják az önkormányzat autóját, traktorját és néhány földterületét, megemelik a bérleti díjakat, valamint bezárják a falumúzeumot, a művelődési házat, a Pinceklubot és a sportcentrumot. Az Öregek Napközi Otthona az orvosi rendelő feletti bérlakásba, a falugazdász és a Családsegítő pedig a Polgármesteri Hivatalba költözik, hogy ne kelljen külön fűteni és világítani rájuk.

Hódmezővásárhelyen az Emlékpont Múzeumra kerül lakat.

Sopronban bezár a 3 csillagos hotel Lővér, mert ötszörösére emelkedik az energia költsége.

A 74 pontból álló takarékossági terv

Szombathelyen egy 74 pontból álló takarékossági tervet dolgoztak ki, ami az önkormányzaton kívül 20 intézményt érint és másfél milliárd forintos megtakarítást eredményezhet. A Vas megyei városban a fűtésszezon idejére bezárják a Savaria mozit, a Schmitt Múzeumot és a Schrammel gyűjteményt, a Savaria Szimfonikus Zenekar a sportházba, a civil szervezetek pedig az önkormányzat fűtött ingatlanjaiba költöznek át - közölte Nemény András polgármester.

Mint mondta: lesznek fájdalmas döntések, de szükséges, hiszen több mint 3,2 milliárd forintot kell megspórolnunk. Valójában még nem is tudjuk pontosan mennyit, hiszen eszetlenül elmentek az energiaárak - tette hozzá.

Hajdúszoboszló vezetése is hasonló intézkedéseket fontolgat. Czeglédi Gyula polgármester az ATV-nek nyilatkozott, és elmondta: elképzelhetetlenül magas a gáz ára, ez elfogadhatatlan, ilyen tartalékok nincsenek.

Horribilis gázszámlák

Tapolca is horribilis összegű gázszámlát kapott - mondta Dobó István polgármester. Minden lehetőséget meg fogunk vizsgálni annak érdekében, hogy az önkormányzat veszteségét a lehető legkisebb mértékre csökkentsük - tette hozzá.

Székesfehérváron óvodákat és bölcsődéket nem zárnak be, a kultúra és a sport területén viszont Cser-Palkovics András polgármester szerint rákényszerülhetnek erre.

Budapest egyik leggazdagabb részén, a XII. kerületben csütörtökön döntenek arról az előterjesztésről, amelynek alapján bölcsődét, óvodát egészségügyi intézményt és Nyugdíjasklubot nem zárnak be, havi 13.000 Ft-os rezsitámogatást adnak a rászorulóknak, átvállalják a családoktól az étkezési díjak emelését, az önkormányzati lakások bérleti díja pedig az év végéig nem lesz magasabb.

A MOM Kulturális Központ, a Barabás villa, a Hegyvidék Galéria, a helytörténeti gyűjtemény, a Jókai klub, a Kulturális Szalon, a lóvasút, a Városmajori uszoda, a MOM sportközpont és a Városmajor utca 71. szám alatti sportpálya viszont bezárhat télire.

Az InfoRádió megkereste Pokorni Zoltánt, a polgármester azt ígérte, hogy válaszol a kérdéseinkre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×