eur:
392.24
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Closeup on womans hand adjusting thermostat valve
Nyitókép: djedzura/Getty Images

Nem lesznek intézménybezárások – ígéri egy budai polgármester

Őrsi Gergely tájékoztatása szerint a II. kerület és intézményeinek energiaellátása biztonságban van, de takarékossági lépéseket már tettek – fogalmazott a polgármester a közösségi oldalán.

Noha számos hír érkezik más települések és önkormányzatok intézménybezárásairól, arról szóló tervekről, a II. kerületben egyelőre nincs szükség semmilyen intézménybezárására – olvasható Őrsi Gergely Facebook-bejegyzésében –, miután még idejében kötöttek kedvező és előrelátó szerződést az önkormányzat és intézményeinek energiavásárlásáról, melynek értelmében 2023 márciusáig előre meghatározott módon és kedvező áron szerezhetik be az energiát.

A polgármester leszögezi, az energiaválság semmilyen formában sem érintheti bölcsődéiket, óvodáikat, szociális és egészségügyi intézményeiket, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy ez így is maradjon, hogy az ellátás és a szolgáltatás fennakadás nélkül biztosítható legyen télen is.

Úgy folytatja, hogy bár egyelőre biztosított az energiaellátásunk, fontos, hogy ezzel együtt is takarékoskodjanak. Így már nyáron sem lehetett 25 foknál hidegebbre hűteni irodáikat, télen pedig maximum 21 fokra fűthetőek a polgármesteri hivatal irodái, és emellett dolgoznak az intézményeink energiahatékonysági felmérésén is.

„Az energiapiac bizonytalansága miatt rendkívül nehéz a tervezés tavasztól, de addig is takarékoskodunk az árammal és a gázzal úgy, hogy nem zárunk be intézményt”

– ígéri Őrsi Gergely.

Mint írja, a kerület legnagyobb energiafelhasználója az uszoda, melynek havi áram- és gázszámlája jelenlegi beszerzési áron is meghaladja a havi 10 millió forintot. Viszont ezt sem kívánják bezárni, bízva abban, hogy a környéken bezáró uszodák látogatói náluk fognak úszni, így a nagyobb látogatószám segíti a létesítmény üzemelését.

Arra is felhívja a figyelmet, hogy a Fény Utcai Piac az egyetlen kivétel, ahol nem vásárolhatnak rögzített áron, és ott az előzetes ajánlatkérések alapján jelentős, akár

10-14 szeres drágulással is számolni kell a gáz esetében októbertől.

A társasházként üzemelő piac tulajdonosai azonban úgy döntöttek, hogy egy bankfiók kivételével nem fognak gázt használni, így még takarékoskodni is tudnak a rezsiköltségen – jegyzi meg. Ezzel párhuzamosan azon dolgozik az önkormányzat, hogy a piac és a környező társasházak ráköthessenek az olcsóbb és fenntarthatóbb távhőre.

„Természetesen intézményeink energiabiztonsága mellett fontos, hogy rászoruló szomszédainknak is segítsünk az energiadrágulás idején” – fogalmaz Őrsi Gergely. A II. kerületben hamarosan döntés várható arról, hogy emeljék a lakhatási támogatást és a jövedelem-értékhatárt, emeljék a hátralékkezelési támogatás jövedelem-értékhatárát, így a támogatást több II. kerületi veheti igénybe. Az önkormányzattól igényelhető továbbá rendszeres vagy eseti létfenntartási támogatás plusz támogatással szilárd tüzelőhöz.

A veszélyes fák kivágásakor keletkezett faanyagot több mint egy éve megőrzik és szárítják, majd feldarabolva szállítják ki a fával fűtő rászoruló családok számára

– ismerteti.

Vagyis a II. kerületi önkormányzat több támogatási formát is kínál a Fővárosi Önkormányzat által biztosított Fővárosi Lakásrezsi Támogatás mellett. A kerületvezető emlékeztet: Budapest évi 48 ezer forint támogatást folyósít a rászoruló gyermekes családoknak, az ápolási díjon lévőknek és a létminimum alatt élő nyugdíjasoknak, amelyet a villany, gáz és távhő számlájukból írhatnak le. Az átlagnyugdíjnál kevesebb nyugdíjban részesülők évi 24 ezer forintot kapnak. A rendszer október 1-jén indul.

Őrsi Gergely úgy véli, a jelenlegi gazdasági helyzetben a közüzemi számlák jelentős emelkedése várható minden háztartásban, és ennek kiegyenlítése problémát jelenthet a magasabb jövedelemmel rendelkező háztartásoknak is. Ezért döntöttek a lakhatási támogatás havi összegeinek emelése mellett, illetve emelik a jövedelem-értékhatárt is.

A lakhatási támogatás havi összege eddig három jövedelemsáv alapján került megállapításra, amely alapján: havi 6000, 7000 vagy 9000 forint támogatást adtak. A módosítás alapján a támogatás összege az alacsonyabb jövedelműek esetén havi 13 000 forintra, a magasabb jövedelműek esetében pedig havi 10 000 forintra emelkedik. A támogatásra való jogosultság jövedelemhatára, ha többtagú a háztartás 71 250 forintról 91 200 forintra, egyedülálló vagy gyermeket nevelő egyedülálló személy esetében pedig 79 800 forintról 99 750 forintra emelkedik – ismerteti a polgármester.

A havi közüzemi kiadások kifizetése mellett, ha kifizetetlen számlák halmozódnak fel, a nagyobb összeg kiegyenlítése súlyos nehézséget jelenthet a családnak, ezért emelik a hátralékkezelési támogatás jövedelem-értékhatárát, ezzel is segítve az eladósodás megelőzését. A jövedelemhatárok és a támogatási összegek emelésével a támogatás hatékonyságát és a családok ellenálló-képességét kívánják növelni – teszi hozzá a II. kerület első embere mások mellett arra is kitérve, hogy a családsegítő központjuk a lakhatási nehézségekkel küzdők számára ingyenes hátralékkezelési tanácsadást, életvezetési tanácsadást, az ügyintézésben való aktív segítséget nyújt, illetve igény esetén támogatja a hátralékkezelésben érintett szervezetekkel való kapcsolattartást.

De dolgoznak a napelemes energiaközösségek létrehozásán is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×