eur:
389.37
usd:
364.01
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Gas meter in a residential building, Germany
Nyitókép: wayra/Getty Images

Sorban zárják be a közintézményeket a drasztikus rezsiemelés miatt

Van olyan település, ahol a polgármesteri hivatal gépjárműveit is eladják, hogy fűteni és világítani tudjanak.

„Spóroljanak” – javasolta az önkormányzatoknak a szombati Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. „Mindenki próbáljon meg a lehető legtöbbet spórolni, ahogy az állam is ezt megteszi az állami intézményeknél” – fogalmazott Gulyás Gergely.

A legtöbb helyen a kultúra és a sport színterei esnek áldozatul a drágulásnak. Az is egyre valószínűbb, hogy az idei advent sötétebb lesz, mint az eddigiek.

Győrben bezárt az Aqua Sportközpont, a Magyar Vilmos Uszoda, a nyolc helyszínen működő Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, az összes fiókkönyvtár, a szabadhegyi József Attila Művelődési Ház, a gyirmóti Győri Szabó József Művelődési Ház és a Gyárvárosi Közösségi Ház. Bár néhány helyen a hivatalos indoklás szerint nem a rezsiemelés, hanem a karbantartás miatt. A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér csak délután 1 és este 6 óra között van nyitva. A Bezerédj-kastélyban működő művelődési ház pedig csak minden hónap második teljes hetében várja a látogatókat.

A Tolna megyei Tamásiban idén nem lesz adventi vásár és nem kapcsolják fel a karácsonyi díszkivilágítást. A Csongrád Csanád megyei Nagymágocson október 1-jétől határozatlan időre bezárják az uradalmi épületet és a művelődési ház nagytermét.

Székkutason leállítják a járdaépítési programot, felfüggesztik a felsőoktatási ösztöndíjakat, lekapcsolják a Kossuth utca és a Béke utca közötti járdaszakasz világítását, elmarad a karácsonyi díszkivilágítás, eladják az önkormányzat autóját, traktorját és néhány földterületét, megemelik a bérleti díjakat, valamint bezárják a falumúzeumot, a művelődési házat a Pince Klubot és a sportcentrumot. Az öregek napközi otthona az orvosi rendelő feletti bérlakásba, a falugazdász és a családsegítő pedig a polgármesteri hivatalba költözik, hogy ne kelljen külön fűteni és világítani rájuk.

Hajdúszoboszló vezetése is hasonló intézkedéseket fontolgat. Czeglédi Gyula polgármester az ATV-nek nyilatkozott, miután megérkezett a szolgáltató gázra vonatkozó árajánlata: „Elképzelhetetlenül magas az 1610 forintos ár, ami elfogadhatatlan. (…) Ilyen tartalékok nincsenek.” Tapolca is horribilis összegű gázszámlát kapott – mondta Dobó István polgármester hozzátéve: minden lehetőséget meg fognak vizsgálni annak érdekében, hogy az önkormányzat veszteségét a lehető legkisebb mértékre csökkentsék.

Székesfehérváron óvodákat és bölcsődéket nem zárnak be, a kultúra és a sport területén viszont Cser-Palkovics András polgármester szerint rákényszerülhetnek erre. Rámutatott: a városi uszoda villamos energia költsége 39 millió forint volt 2021-ben, most azonban már több mint 200 millió forint, a jelenlegi árak mellett pedig több mint 330 millió lesz jövőre.

Budapest egyik leggazdagabb részén, a XII. kerületben csütörtökön döntenek arról az előterjesztésről, aminek alapján bölcsődét, óvodát egészségügyi intézményt és nyugdíjasklubot nem zárnak be. Havi 13 ezer forintos rezsitámogatást adnak a rászorulóknak, átvállalják a családoktól az étkezési díjak emelését, az önkormányzati lakások bérleti díja pedig az év végéig nem lesz magasabb.

A MOM Kulturális Központ, a Barabás Villa, a Hegyvidék Galéria, a helytörténeti gyűjtemény, a Jókai Klub, a kulturális szalon, a Lóvasút, a városmajori uszoda, a MOM Sportközpont és a Városmajor utca 71. szám alatti sportpálya viszont bezárhat télire.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×