eur:
393.76
usd:
367.89
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Szabályos parkolásra figyelmeztető tábla a VII. kerületi Wesselényi utcában, a Kéthly Anna térnél 2021. október 13-án. A szabályos parkolásra figyelmeztető táblákat helyeztek ki a VII. kerületi Nefelejcs, Dohány és Wesselényi utcában - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A közlemény szerint a fővárosban évente több mint kétezer olyan esetet regisztrálnak, amikor szabálytalanul parkoló autó akadályozza a BKK járatainak haladását.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Elektromos roller, segway: már idén megjelenhetnek az új Kresz-módosítások

Elkészült a javaslat, amely az elektromos rollerek közlekedését is szabályozná: a parlament Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár. szerint már az idén elfogadhatja a módosítást.

"Teljes konszenzusra jutottunk. Az Országos Baleset-megelőzési Bizottságnak volt néhány észrevétele, a pontosítás megtörtént. Van egy kész javaslat, amit szeptemberben vagy októberben szeretnénk útjára indítani. Lesz társadalmi vita, és én nagyon reménykedem, hogy ez a Kresz-módosítócsomagot még ebben az évben elfogadják, de legkésőbb jövő év első felében" – mondta érdeklődésünkre Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár.

Éles vita nélkül, addig "csiszolták" a különböző javaslatokat, amíg mindenki számára kedvezők lettek. A módosításra azért volt szükség, mert nemzetközi összehasonlításban Magyarországon még mindig nagyon sok a baleset.

"Volt olyan esztendő a 90-es évek elején, amikor 2500 halálos közlekedési baleset történt. Ahhoz képest, hogy most 550 környékén vagyunk,

egész szép a fejlődési ütem" – állapította meg Révész Máriusz. A nyugati országokhoz képest azonban jelentős az elmaradás: 2019-ben

  • Oslóban egy halálos közlekedési baleset történt,
  • Helsinkiben három,
  • Bécsben 18,
  • Budapesten pedig 51.

A Kresz-módosítás egyik legfontosabb célja a közlekedési balesetek elkerülése, a kulturáltabb közlekedés kialakítása. Emellett megjelentek új közlekedési eszközök, amelyek az előző szabályozás időpontjában még nem léteztek: például az elektromos rollerek, gördeszkák, az egy kereken guruló segwayek.

"Rengeteg levél érkezik hozzánk, panaszkodnak elektromos rolleresek, hogy elvették a jogosítványukat, mert a rendőrség egyébként segédmotor-kerékpárnak minősíti a rollereket" – mondta. Révész Máriusz szerint ez nem teljesen egyértelmű. Ha az elektromos rollereket segédmotor-kerékpárnak minősítenék, akkor mindenkitől meg kellene követelni a bukósisakot, ezért ez "egy teljesen rossz helyzet". A másik cél az elektromos eszközöknél megállapítani, hol és milyen sebességgel mehetnek, és milyen járműnek számítanak.

A nyugat-európai minta alapján

azt javasolták, hogy a 25 km/óránál kisebb végsebességű elektromos rollerekre a kerékpárhoz hasonló szabályok vonatkozzanak,

amelyek pedig ennél gyorsabb haladásra is képesek, a segédmotor-kerékpárok szabályai alá essenek.

"Az a szabálycsomag, amit mi elkészítettünk, teljesen egybevág azokkal a Kresz-módosításokkal amelyek Nyugat-Európában történtek" – jelentette ki az aktív Magyarországért felelős államtitkár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:04
×
×
×
×