eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: police.hu

Mintha javulna a magyarok balatoni óvatossága

A tavalyi 16-nál idén kevesebb ember fulladt a vízbe, de így is tragikusan magas az elhunytak száma.

"Papíron" csak szeptember közepén zárul a balatoni szezon, azonban a tanévkezdéssel a családok már elvonultak a magyar tengertől, és a vízhőmérséklet is tempósan csökken, ezért az Index a szakemberek (vízimentők, rendőrség) bevonásával igyekezett mérleget készíteni a Balatonon történt idei rendkívüli eseményekről.

Hiába ment már tavasz óta a figyelmeztető kampány, többen idén is belefulladtak a Balatonba,

idén nyáron 11 ember vesztette így az életét, ez viszont 5-tel alacsonyabb szám, mint a tavalyi.

Volt viszont egy már évtizedek óta nem látott tragédia is, egy cseh kislány Badacsonylábdihegynél gumimatracon sodródott el gondatlan édesanyjától, két és fél éves volt...

Idősebbeknél jobbára rosszullét miatt alakul ki menthetetlen helyzet, kamaszok esetében pedig az indokolatlan magabiztosság vezethet tragédiákhoz; felhevült testtel tilos vízbe ugrani.

A vízi rendészet most összesíti a szezon adatait, a rendőrség közlése szerint idén

176 esetben 325 embert sikerült kimenteniük a vízből.

A vízimentők szerint mindegy, milyen magas, illetve alacsony volt idén a víz, a lényeg az lett volna, hogy a bajba kerültek előzőleg tájékozódjanak az adott partszakasz mélységi viszonyairól.

A mentőmellényállványok viszont egyértelműen sikeresek voltak, gyakran használták őket és mentettek a segítségükkel a strandokon, illetve a szülők gyakran ráadták úszni nem tudó kisgyermekeikre; amikor egy szülő több gyermekkel strandol, ez szükséges is volt. Ilyen állványok létesítésére a vízimentők szponzori segítséget is várnak.

Ezzel kapcsolatban felhívják a figyelmet arra is, hogy aki ősszel megy a Balatonba, mindig viseljen mellényt.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×