INFORÁDIÓ
2022. december 1. csütörtök
Elza

pénzügyőr

vesztegetés

eljárás

gyanúsítás

Ebéddel vesztegették meg a pénzügyőröket

Ebéddel vesztegették meg a pénzügyőröket

Infostart / MTI

Debrecenben, hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmény miatt gyanúsítottként hallgatott ki két pénzügyőrt, valamint egy vállalkozót. Ezt a Központi Nyomozó Főügyészség jelentette be.

A gyanú szerint egy pénzügyőr július 22-én, a hivatali kötelességét megszegve, előre tájékoztatott egy nyírségi egyéni vállalkozót arról, hogy az általa üzemeltetett pálinkafőzdében várhatóan ellenőrzést tartanak. A vállalkozó így az esetleges szabálytalanságokat, jogsértéseket az ellenőrzés előtt megszüntethette, és így elkerülhette a szankciókat.

Július 25-én a pénzügyőr - az előzetes értesítésnek megfelelően - megjelent kollégájával a pálinkafőzdében, és elvégezte a váratlannak szánt jövedéki ellenőrzést. Ekkor a vállalkozó a figyelmeztetésért cserébe többfogásos ebédet adott nekik, amelyet a pénzügyőrök elfogadtak és elfogyasztottak.

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség előnyért hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt gyanúsítottként hallgatta ki a pénzügyőröket, valamint a vállalkozót. Mindhárman beismerő vallomást tettek, bár arra hivatkoztak, hogy a cselekményt nem tartották jogellenesnek.

A gyanúsítottak szabadlábon védekeznek.

Az üggyel kapcsolatban az ügyészség felhívta a figyelmet arra, hogy a hivatalos személyeknek az eljárással kapcsolatban adott bármilyen - akár kisebb értékű - ajándék is jogtalan előnynek minősül, így bűncselekménynek számít. A korrupciós bűncselekmények pedig minden esetben szabadságvesztéssel büntetendőek.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018