eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
police car on the street close up
Nyitókép: Fedorovekb/Getty Images

Fontos tudnivalók a külföldi autós nyaralás előtt

A jogosítványon, a forgalmi engedélyen és az útlevélen kívül még kérhet tőlünk néhány dolgot külföldön a rendőr.

Az egyik legfontosabb irat az úgynevezett "zöld kártya" – írja a kreszvaltozas.hu. Ezzel bizonyíthatjuk, hogy az autónak van kötelező biztosítása és az érvényes abban az országban is, ahova utazunk. A zöldkártyát attól a biztosítótól kérhetjük, ahol a kötelezőt megkötöttük.

Vannak olyan országok is, ahol nem érvényes a zöld kártya. Ha ilyen helyre utazunk, feltétlenül kössünk az illető államban érvényes, kötelező biztosítási szerződést, ez az úgynevezett határbiztosítás.

Ha lízingelt autóval utazunk, fontos, hogy tudjuk igazolni, jogosan használjuk a járművet. Ilyen okmányt a flottakezelőtől lehet kérni.

Az iratok mellett bizonyos felszerelések meglétét is kérhetik a külföldi hatóságok. Ilyen a fényvisszaverő mellény, amelyből néhány országban annyi kell, ahányan a kocsiban ülnek és ráadásul még az utastérben is kell tartani. Mindenhol kötelező az elakadásjelző háromszög és az elsősegély-felszerelés. Egyes államok megkövetelik az izzókészletet, a francia rendőrök pedig ellenőrizhetik, hogy van-e nálunk szonda.

Néhány európai országban, például Belgiumban, Görögországban, Horvátországban és Bulgáriában kötelező a tűzoltókészülék is, de Norvégiában, Svédországban és Romániában ez csak a buszok számára előírás.

Mindenesetre tájékozódjunk már jó előre arról, hogy milyen okmányokra és kiegészítő felszerelésekre van szükség abban az országban, ahova utazunk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×