eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Police.hu

Újabb 141 iskolát vesznek őrizetbe

További száznegyvenegy tankerületi iskola szeretne részt venni a 2020 őszén indult iskolaőrprogramban, az intézmények többségével hamarosan szerződést is köt a Belügyminisztérium.

Jelenleg mintegy 500 köznevelési és szakképzési intézményben alkalmaznak iskolaőrt, a tapasztalatok kedvezők.

Az elmúlt fél évben összesen hetvenegy helyszínen kellett intézkedniük az iskolaőröknek; előfordult, hogy a diákok közötti verekedést akadályoztak meg, agresszív szülőket fékeztek meg, de segítettek körözött személy rendőrkézre adásában is.

Ahol alkalmaznak iskolaőrt, azokban az iskolák mindegyikében jelentősen javította a tanulók és a pedagógusok biztonságérzetét az iskolaőr jelenléte az elmúlt fél évben. A konfliktusok kezelése és megelőzése a legtöbb helyen jelentősen javult, emellett a késések és az igazolatlan órák száma csökkent – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a Klebelsberg Központ (KK).

A program 2020. őszi indulása óta újabb 141 tankerületi iskola jelezte részvételi szándékát, ezek többségével hamarosan szerződést is köt a Belügyminisztérium.

Szeptember óta először mérték fel az iskolaőrök munkájának hatékonyságát. A rendőrség szerint az elismerő kritikák is bizonyítják, hogy sikeres az iskolaőri szolgálat.

Az iskolaőrök elsődleges feladata – az intézkedésen túl –, hogy jelenlétükkel megelőzzék az erőszakot, emellett mind a tanulók, mind az iskolában dolgozó pedagógusok, illetve a nevelő- és oktatómunkát közvetlenül segítő alkalmazottak számára megteremtsék a biztonságos környezetet. Az iskolaőrök nem használhatnak fegyvert, nincs is náluk, de szükség esetén alkalmazhatnak testi kényszert, használhatnak gázspray-t, rendőrbotot és bilincset is.

A KK tájékoztatása szerint az elmúlt hat hónapban az iskolaőröknek összesen 71 helyszínen kellett intézked­niük. Több intézményben az iskolaőrök fellépése akadályozta meg azt, hogy szóváltást követően a diákok között verekedés alakuljon ki, illetve segítettek elhárítani a pedagógusokkal vagy más tanulókkal szemben fenyegetően fellépő szülők okozta számos konfliktust.

Többször léptek közbe olyan esetben is, amikor az intézmény előtt vagy a kerítésen átnyújtva idegenek tiltott szereket, alkoholt és cigarettát próbáltak a tanulóknak adni. Több esetben veszélyes eszközöket, késeket, boxereket, illetve egyéb, sérülést okozó tárgyakat is elvettek a diákoktól, mielőtt azokat használták volna.

Az iskolaőrök kiképzését a rendőrség végzi.

A jelentkezők elméleti és gyakorlati képzésen vesznek részt, majd vizsgát tesznek, illetve meg kell felelniük a rendeletben előírt egészségügyi, pszichológiai és fizikai erőnléti alkalmassági feltételeknek. A képzésre a rendőrség honlapján lehet jelentkezni.

Az iskolaőrprogram bevezetéséről 2020 nyarán döntött a parlament, a kormány az új testület létrehozásától az iskolai erőszak visszaszorítását várta. A pedagógus-szakszervezetek és a baloldal erősen ellenezte az intézkedést, mondván, az alkalmatlan a cél elérésére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×