eur:
392.51
usd:
366.02
bux:
66653.29
2024. április 25. csütörtök Márk
Pharmacy electric sign meaning that the pharmacy is open
Nyitókép: Luis Cagiao Photography/Getty Images

Fontos változás az életmentő injekciós toll árában

Anaphilaxiás sokk esetén azonnal szükség lehet a készítményre, amelynek darabja eddig 16-20 ezer forintba került.

Július 1-től az az Epipen, valamint Epipen junior készítményeket, a betegek 70 százalékos támogatással 5080 forintért, illetve az igazolt allergiával rendelkező betegek kiemelt támogatással 300 forintért válthatják ki a patikákban – írja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján megjelent közlemény alapján a vg.hu.

Hozzáteszik, hogy az életmentő injekciós toll esetében fontos, hogy az érintett személyek megfelelő oktatást kapjanak kezelőorvosuktól a készítmény alkalmazásával kapcsolatosban és hogy az érintettek ismerjék az anaphilaxiás reakció jellemző tüneteit.

Az adrenalin hatóanyagot tartalmazó autoinjektoros gyógyszerkészítmények társadalombiztosítási támogatására betegszervezetek és a forgalmazó nyújtott be tb-támogatási kérelmet. Az injekcióból a súlyos allergiában szenvedőknek kettőt kell mindig maguknál tartni, a készítmény darabja eddig 16-20 ezer forintba került. Az injekciós tollaknak a gyártást követően követően 12, maximum 18 hónap után lejár a szavatosságuk, a tárolására is szigorú szabályok vonatkoznak.

Betegszervezetek azt is javasolják, hogy minden oktatási intézményben legyen két életmentő injekció.

Az anafilaxiás sokk egy rendkívül súlyos, akár halálos kimenetelű allergiás reakció. Kezelni csak az időben beadott adrenalin injekcióval lehet.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:18
×
×
×
×