eur:
392.76
usd:
366.14
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

További garanciát vár Orbán Viktor – a nap hírei

További garanciákkal elfogadhatónak tartja az Európai Tanács legújabb javaslatát az olajembargó ügyében Orbán Viktor kormányfő. Nem jelent óriási veszteséget a beruházások egyéves átütemezése - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint a jelenlegi formában nem értelmezhető az extraprofitadó. A nap legfontosabb hírei május 30-án.

Elfogadhatónak tartja az Európai Tanács legújabb javaslatát az olajembargó ügyében a magyar miniszterelnök, de további garanciát is vár. Orbán Viktor Brüsszelben, az uniós csúcs előtt azt mondta: Magyarországnak jó az a megoldás, hogy az embargó a tengeri úton érkező orosz olajra terjedjen ki, a vezetéken szállítottra pedig ne. Hozzátette ugyanakkor: a vita tétje az, hogy ha az Oroszországból csővezetéken érkező olajszállítással valami történne, akkor legyen Magyarországnak joga tengeren keresztül beszerezni és másként eljuttatni azt az országba. Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta: nem számít arra, hogy a csúcstalálkozón megállapodás születik az Oroszország elleni uniós szankciók hatodik csomagjáról, de bízik benne, hogy utána sikerülni fog.

A kormány megtiltja az extraprofit különadóval sújtott cégeknek, hogy a terhet áthárítsák az emberekre - erősítette meg a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: ahol ez nem lehetséges, ott pedig előre jelzik, hogy megemelik az adó mértékét. Hozzátette: jogi vitára csak az üzemanyagárstop esetében számít. Arról is szólt, hogy egy évvel halasztja el a kormány azokat a beruházásokat, ahol már kész tervek vannak, de az építkezés még nem kezdődött meg. Úgy értékelte, hogy a jövő évi 800 milliárd forintnyi beruházás 1 éves átütemezése nem jelent óriási veszteséget a gazdasági növekedésben, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy úgy őrizzék meg a rezsicsökkentést és úgy gyorsítsák fel a honvédség fejlesztését, hogy a költségvetés egyensúlya is megmaradjon.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint a jelenlegi formában nem értelmezhető az extraprofitadó. A szervezet közgyűlése áttekintette, milyen következményei lehetnek az új adó bevezetésének. Az OKSZ szerint közös érdek megőrizni az áruellátás biztonságát a jelenlegi gazdasági helyzetben. Hangsúlyozzák, hogy a kereskedelem működési költségei, különösen a legnagyobb ráfordítást igénylő beszerzések költségei az inflációnál nagyobb ütemben növekedtek az elmúlt időszakban. Az ágazat legjelentősebb szakmai tömörülése hiányolja az előzetes egyeztetést az extraprofitadóról.

A pénzügyminiszter szerint a magyar gyógyszeripar megerősödve jött ki a válságból. Varga Mihály ezt írta abban a Facebook-posztban, amelynek tanúsága szerint a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségével egyeztetett. Hozzátette: a háború, a brüsszeli szankciók, az elszálló energiaárak veszélyeztetik a magyar gazdaságot, ezért hoz létre a kormány rezsivédelmi és honvédelmi alapot, amelyhez az extraprofitot elérő ágazatoktól is hozzájárulást vár. Ugyanakkor a múlt heti bejelentésekből az derült ki, hogy a különadók a gyártókat nem érintik, csak a gyógyszerforgalmazókat.

Harmincmillió forinttal hozta létre a kárenyhítési alapot a kaposvári önkormányzat a május 25-i viharban megrongálódott lakóingatlanok tulajdonosainak. A kérelmek már holnaptól benyújthatók. Szita Károly, a somogyi megyeszékhely polgármestere elmondta: a pénzügyi segítséggel elsősorban azokat kívánják támogatni, akiknek az ingatlana életveszélyessé, illetve lakhatatlanná vált, ugyanakkor vagy nincs biztosításuk vagy a kár megtérítéséig nem áll rendelkezésükre pénz. Több mint 200, elsősorban ingatlankárra vonatkozó bejelentés érkezett.

Segítséget ajánlott Szlovákiának a Sajó szennyezésének felszámolásában a magyar agrárminiszter. A szaktárca közleménye szerint Nagy István videókonferencia keretében egyeztetett a folyó állapotáról Szlovákia környezetvédelmi miniszterével. Ján Budaj megerősítette, hogy a hétvégén elkezdődtek a kármentesítési munkálatok a folyó szlovákiai szakaszán. Közben a szlovák környezetvédelmi minisztérium ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a Sajó szennyezése miatt.

Washington nem küld olyan nagy hatótávolságú rakétarendszereket Kijevbe, amellyel Oroszországot támadhatják. Az amerikai elnök ezzel cáfolta a korábbi sajtóhíreket. Joe Biden arra hívta fel a figyelmet. hogy Ukrajna folyamatosan nagy hatótávolságú rakétarendszereket kér szövetségeseitől az immár több, mint 90 napja folyó háború folytatásához. Dmitrij Medvegyev, az orosz nemzetbiztonsági tanács helyettes vezetője ésszerű döntésnek nevezte az amerikai elnök bejelentését.

Belgiumban holnap általános sztrájk kezdődik a közszférában, a munkabeszüntetés nagy fennakadásokat okozhat az ország minden részén. A tiltakozók béremelést, jobb munkakörülményeket, követelnek a közszférában. Az állami vasúttársaság tájékoztatása szerint hétfő este 10 órától kedd estig fennakadások lesznek a vonatközlekedésben. Zárva lesznek a regionális és az önkormányzati hivatalok, szünetel a szemétszállítás, és zavarok várhatók az állami iskolák oktatási rendjében is.

Lezárult a Chelsea labdarúgócsapatának adásvétele. Az eddigi tulajdonos orosz Roman Abramovicstól az amerikai Todd Boehly vezette befektetői csoport vásárolta meg a londoni klubot 4 milliárd 250 millió fontért. A londoni egyesületet 19 éven át az orosz Roman Abramovics birtokolta, aki az ukrajnai háború kitörése után, március 2-án jelentette be, hogy megválik a csapattól. A brit kormány komoly szankciókkal sújtotta a milliárdost. A kormány hangsúlyozta: a pénzt Ukrajnában, humanitárius célokra kell felhasználni.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×