eur:
392.83
usd:
367.84
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Egy biológus elkábított szúnyogokat vizsgál egy üvegcsőben Balatonmáriafürdő és az M7-es autópálya közötti területen. A szakember a Balatoni Szövetség megbízásából végzi a szúnyogtenyésző hely ellenőrzését. A nyár első felében uralkodó száraz, csapadékmentes és nagyon meleg időjárás miatt jelenleg kevesebb szúnyog van a vízpartokon, valamint a lápos és mocsaras területeken, ezért irtani sem kellett annyit, mint a korábbi években.
Nyitókép: MTI/Varga György

Nem lehet elég korán kezdeni a vérszívók elleni küzdelmet

Hétfőn kezdődik a központi szúnyoggyérítés, amit idén is a katasztrófavédelem koordinál. A szakemberek április végén a Tisza-tónál és Szolnoknál biológiai módszerrel lépnek fel a vérszívók ellen.

A katasztrófavédelemnek és a kivitelezést végzőknek is célja a biológiai módszer részarányának növelése – olvasható az OKF közleményében.

Mint írják, idén lezárul az a hároméves program, aminek a keretében a csípőszúnyogok legfontosabb élőhelyeit térképezik fel. Korábban ilyen térképek csak néhány térségről készültek. A katasztrófavédelem által megrendelt felmérés azokra a régiókra – a folyók menti térségekre és a nagyobb tavak környezetére – terjed ki, ahol rendszeresen jelentős szúnyogártalom alakul ki. A feltérképezésnek, vagyis a tenyészőhelyek ismeretének köszönhetően pontosan és hatékonyan alkalmazható a biológiai módszer, amellyel természetes úton csökkenthető a szúnyoglárvák száma.

A biológiai szúnyoggyérítés során a szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban

kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, így az árvaszúnyogokra is teljesen ártalmatlan.

Elsőként 2020-ban alkalmaztak Magyarországon granulált biológiai készítményt a lárvák ellen, amely a fák lombozatán is képes áthatolni. Ezzel az ártéri erdőkben is lehetővé vált a hatékony biológiai szúnyoggyérítés a levegőből. Tavaly csaknem négyezer hektáron alkalmazták ezt a technológiát, további tizenhat ezer hektárnyi vízfelületen hagyományos, folyékony biológiai készítményt használtak a szúnyoglárvák ellen.

A katasztrófavédelem által megbízott rovarbiológusok március eleje óta nyomon követik a lárvák megjelenését és fejlődésüket, ez alapján tervezik meg a kezelések menetét. A száraz tavasz miatt eddig nem volt szükség beavatkozásra. A Tiszán az elmúlt napokban levonult kisebb árhullám után viszont már kialakultak lárvatenyészőhelyek. Ezeken a területeken indul biológiai szúnyoggyérítés április 25-én. Hétfőn és pénteken a Tisza-tónál és Szolnoknál hajtanak végre légi biológiai gyérítést, összesen kétezer hektárnyi vízfelületen. A nyílt területekre folyadék formában permetezik a természetes készítményt, míg a növényzettel erősebben fedett területeken granulátumot szórnak ki.

Minél kevesebb a szúnyoglárva, annál kevesebb a kifejlett szúnyog. Éppen ezért érdemes a ház körüli kisebb vizeket lefedni, kiönteni, rendszeresen cserélni – hívják fel a figyelmet. Egy-egy vízzel teli virágcserépben, vödörben, gumiabroncsban, eldugult ereszben százával, akár ezrével fejlődhetnek szúnyogok. Az esővízgyűjtő hordókat ajánlott szúnyoghálóval lefedni, a ház előtti árkokat pedig rendben tartani, hogy ne tudjon benne hosszabb ideig megállni az esővíz.

A ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatója itt olvasható.

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Felbolydult a teljes Közel-Kelet – Most szabadul csak el igazán a káosz?

Felbolydult a teljes Közel-Kelet – Most szabadul csak el igazán a káosz?

Irán szombaton támadást intézett Izrael területe ellen, amely új szintre emelte a két ország között dúló konfliktust. A rakétacsapás nem okozott jelentős károkat zsidó állam számára, viszont Jeruzsálemben már eldönthették, hogy nem hagyják megtorlás nélkül az eseményeket. Egy ilyen lépés viszont könnyen kiterjedt háborúvá fajulhat, amely egy csomó országot magával ránthat a Közel-Keleten. Elemzésünkben azt nézzük meg, hogy melyik fél pontosan ki(k)re számíthat egy elharapódzó háború esetén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×