eur:
393.54
usd:
367.98
bux:
66314.42
2024. április 25. csütörtök Márk
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. március 3-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Gulyás Gergely: komoly sikert ért el a miniszterelnök Brüsszelben a 300 milliós eurós plusz forrás megszerzésével

Az EU-tól pluszban kapott 300 millió euró nagy segítség ahhoz, hogy ne a magyar embereknek kelljen a háború árát megfizetnie – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Orbán Viktor miniszterelnök "komoly befolyását", a magyar érdekképviselet hatékonyságát mutatja, hogy Magyarország több mint százmilliárd forint szabadon felhasználható európai uniós forrást kap az orosz-ukrán háború miatt - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a közmédiának.

Gulyás Gergely a megújult somlói vár átadóünnepsége után azt mondta, komoly sikert ért el a miniszterelnök Brüsszelben, mivel az országnak járó uniós forrásokon túl Magyarország még háromszázmillió eurót kap az Ukrajnából érkező menekültek ellátása miatt.

Kifejtette: ezt a több mint százmilliárd forintot szabadon lehet felhasználni azokra a költségekre, amelyekkel ez a háborús helyzet együtt jár. Szerinte az összeg nagy segítség ahhoz, hogy ne a magyar embereknek kelljen a háború árát megfizetnie.

A miniszter közölte, alig több mint egy héttel a miniszterelnök által Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének írt levél után,

máris sikerült plusz százmilliárd forintot szerezni.

Értékelése szerint "a határozott kiállás Brüsszelben is eredményre vezet", a magyar érdekképviselet Brüsszelben hatékony.

Hozzátette: a magyar miniszterelnök - aki rangidős tagja az európai unió állam- és kormányfői testületének, mivel a legrégebben hivatalban lévő kormányfő - komoly befolyással rendelkezik, ennek köszönhető, hogy újabb, jelentős uniós forrásokhoz juthatott az ország.

Gulyás Gergely azt mondta, a valóság cáfolja azt, amit a baloldal mond.

A valóság ugyanis az, hogy Magyarország tárgyal a folyamatban lévő uniós költségvetésről, a tárgyalások "teljesen normális menetrend szerint" haladnak és a partnerségi megállapodást néhány héten, hónapon belül aláírják.

Kitért arra is, hogy az előző hétéves költségvetési ciklusból a legtöbb forrást Magyarország hívta le időarányosan.

A korábbi ciklus forrásainak felhasználása, és a most megszerzett uniós forrás ékesen cáfolja a baloldal állításait, amelyek a választások közeledtével egyre nagyobb valótlanságokat tartalmaznak - fejtette ki.

Dobrev Klára: Orbán Viktor ismét hazudott az uniós pénzekről

A Demokratikus Koalíció szerint Orbán Viktor miniszterelnök "ismét hazudott", amikor sajtófőnökén keresztül az állította, hogy a közbenjárásukra Magyarországnak elkezdték folyósítani az uniós támogatásokat.

Dobrev Klára, az ellenzéki párt EP-képviselője sajtótájékoztatóján kijelentette, erről szó sincs, mert

a kormány továbbra sem kap egyetlen fillért sem abból a sok ezer milliárd forintnyi EU-s támogatásból, ami a kohéziós alapokból, az operatív programokból, az újjáépítési alapból és az ahhoz kapcsolódó olcsó hitelből tevődik össze.

Az EU egy másik pénzösszeget szabadított fel, elsősorban azért, hogy az Ukrajnából elmenekült sok millió ember életét könnyebbé tegye; ezeket a pénzeket a menekültek ellátására, egészségügyi, oktatási szolgáltatásokra, illetve lakhatásra kell fordítani - mondta Dobrev Klára. Szerinte az a pénz, amivel Orbán Viktor büszkélkedik, nincsen, mert a kormányfő levelét "csípőből visszadobta" az Európai Bizottság. A magyar kormány azért nem kap hónapok óta egyetlen egy fillér EU-s támogatást sem, mert az unió polgárainak elegük lett abból, hogy az ő adófizetői pénzüket "egész egyszerűen ellopják" - fogalmazott.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×