eur:
394.6
usd:
365.12
bux:
65493.78
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Támogatja az ukrajnai háború menekültjeit befogadó országokat az EBRD - a nap hírei

Kétmilliárd euró értékű támogatást biztosít az ukrajnai háború károsultjainak és a menekülteket befogadó országoknak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank. Nem lesz mozdonyvezető sztrájk csütörtökön. Egyeztetéseket kezdeményezett a kormánnyal a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, ugyanakkor az EMMI szerint csak a jogszabályoknak megfelelően szervezhető pedagógussztrájk.

Kétmilliárd euró értékű támogatási csomagot hagyott jóvá az ukrajnai háború károsultjainak és a menekülteket befogadó országoknak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank. A támogatási formák közé tartozik a törlesztési kötelezettségek halasztása, a kereskedelemfinanszírozás, beleértve az üzemanyagimporthoz nyújtandó támogatást, sürgősségi likviditásfinanszírozás partnerintézmények bevonásával, valamint az ukrán hatóságok segítése a reformok bevezetésében.

Németországban elutasítja az orosz invázió ellen küzdő ukrán hadsereg képességeinek megerősítését harci repülőgépekkel a szövetségi kormány - tette világossá a kancellár. Olaf Scholz a Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel tartott berlini tájékoztatóján beszélt erről. Korábban Varsó felajánlotta, hogy kész áthelyezni Míg-29-es vadászgépeit a németországi NATO-bázisra.

Oroszország után Ukrajna is beleegyezett a humanitárius folyosók kialakításába, amelyen keresztül a civil lakosok elhagyhatják a harcok sújtotta városokat. Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes azt mondta: 6 humanitárius folyosó létesült. Hozzátette: az átmeneti tűzszünet közép-európai idő szerint este 8 óráig lesz érvényben, a menekülési útvonalakat egyeztetik Oroszországgal. Enerhodar, Mariupol, Volnovaha, Szumi és Izjum városoknál, illetve a Kijevtől északra fekvő településeken hozzák létre a humanitárius folyosókat. A korábbi moszkvai közlés szerint az orosz erők Kijev, Csernyihiv, Szumi, Harkiv és Mariupol városánál létesítettek humanitárius folyosókat.

A béke megteremtésére tett diplomáciai erőfeszítések mellett legalább ennyi energiát kell fordítani a gazdasági következményekre is - mondta a kormányfő. Orbán Viktor a csütörtökön kezdődő párizsi uniós csúcstalálkozó előtt beszélt erről. A miniszterelnök az Európai Tanács elnökével tartott egyeztetés után közzétett videoüzenetében úgy vélte: a gazdasági következmények még súlyosabb lehetnek, ha kiterjesztik az orosz gáz és olaj területére a szankciókat. Megismételte: Magyarország nem követheti az Egyesült Államok példáját, amely kedden tilalmat vezetett be ezekre az energiahordozókra.

Februárban 8,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest. Utoljára 2007 augusztusban volt ilyen magas az infláció - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 1,1 százalékkal nőttek. Az elemzők 8,1 százalékos éves inflációt vártak.

A nemzetközi nyersanyag- és energiaárak emelkedése gyorsan és széles termékkörben jelenik meg a fogyasztói árakban - értékelte a legújabb inflációs adatokat a Magyar Nemzeti Bank. Az éves pénzromlás mértéke februárban 0,4 százalékponttal emelkedett az előző hónaphoz képest, amit főként az élelmiszerek, illetve az iparcikkek árindexének növekedése magyaráz. Februárban az üzemanyagok továbbra is jelentősen, 1,3 százalékponttal járultak hozzá az éves inflációhoz.

Nem lesz mozdonyvezető sztrájk. Az orosz-ukrán háborús helyzetre, és a háborús menekültek növekvő számára tekintettel, valamint a humanitárius célú segítségnyújtás érdekében, a Mozdonyvezetők Szakszervezete eláll a március 10-étől kezdődő sztrájk megtartásától. Eközben a Szakszervezet a Munkáltatóval fenntartja a tárgyalásokat sztrájk követelések teljesítéséről.

2023-tól újabb 5 évig biztonságban dolgozhat a Rail Cargo Hungaria Zrt. csaknem 2 ezer munkavállalója - közölte a Vasutasok Szakszervezete. Az érdekképviseletek és a vasúti teherfuvarozó cég vezetése ma meghosszabbította azt a szerződést, amely továbbra is garantálja egyebek között a folyamatos bérfejlesztést és a munkaügyi konfliktusok megnyugtató rendezését.

Egyeztetéseket kezdeményezett a kormánnyal a szakképzésben foglalkoztatottakat érintő követelések teljesüléséért a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete - derül ki a szervezet Orbán Viktor miniszterelnöknek küldött szerdai leveléből. A csütörtökön sztrájkbizottságot alakított PDSZ a többi között azt követeli, hogy a szakképzésben foglalkoztatottak garantált alapilletménye, ne legyen kevesebb a módosított közalkalmazotti illetménytábla szerinti illetményeknél, a nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalók garantált illetménye pedig a minimálbérre, illetve a garantált bérminimumra emelkedjen.

Csak a jogszabályoknak megfelelően szervezhető pedagógussztrájk, a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete szerint, közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az EMMI úgy látja, hogy az iskoláknak tehát a sztrájk idején is biztosítania kell a gyermekfelületet és az oktatást. Szerintük az Ítélőtábla döntése pontot tesz a szakszervezetekkel folytatott jogi vita végére, ezért arra kérik a szakszervezeteket, hogy ne tévesszék meg a szülőket és a közvéleményt, valamint fontolják meg a sztrájkot.

Már nyomtatják az április 3-ai országgyűlési választás és a vele egy napon rendezett népszavazás szavazólapjait a budapesti ANY Biztonsági Nyomdában. Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke elmondta: készülnek a kétféle országos pártlistás szavazólapok, a 106 egyéni választókerület és a 12 nemzetiség országos listás, valamint a népszavazás kétféle szavazólapjai.

Összegyűlt a legalább 200 ezer érvényes aláírás a Fudan-egyetem, valamint az álláskeresési járadék ügyében kezdeményezett népszavazáshoz is - állapította meg a Nemzeti Választási Bizottság. A népszavazási kezdeményezéseket Karácsony Gergely főpolgármester nyújtotta be, magánszemélyként. A politikus január 21-én adta le az összegyűjtött íveket, a Nemzeti Választási Iroda pedig még aznap megkezdte az ívek ellenőrzését, amelyre 60 napja volt.

Egy nap alatt 2.632 új koronavírus-fertőzöttet igazoltak, 54-en haltak meg a kór okozta szövődményekben. 2.617 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 118-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 124 ezer körülire csökkent. A beoltottak száma közelíti a 6 millió 400 ezret, közülük 3 millió 823 ezren a harmadik, míg 227 és fél ezren már a negyedik oltást is megkapták. Az oltás továbbra is folyamatosan kérhető és minden héten folytatódnak az oltási akciónapok is a kórházi oltópontokon.

A benzinkutak kötelesek kiszolgálni a 3,5 tonnát meg nem haladó mezőgazdasági gépeket - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A köztestület jelezte: a közelmúltban több piaci szereplő is 100 literes tankolási limitet vezetett be, emiatt minden harmadik termelő tart attól, hogy ez akadályozhatja a tavaszi munkák elvégzését. A kamara felidézte, hogy a kormány tavaly év végén benzinárstopot vezetett be, a 95-ös oktánszámú motorbenzin és a dízelgázolaj árát literenként 480 forintban maximálták.

Átmenetileg leállítja ammóniatermelését a Nitrogénművek Zrt. Az indoklás szerint az ukrajnai háború rendkívüli helyzetet teremtett az európai és a magyar gazdaságban, a földgázárak megduplázódtak és az energiaellátás biztonságának kockázata is felmerült. A Nitrogénművek közlése szerint a cég folyamatosan monitorozza a helyzetet és minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy újraindíthassa termelését.

Felfüggesztik a koronavírus elleni általános oltási kötelezettséget Ausztriában. Johannes Rauch egészségügyi miniszter elmondta: 3 hónap múlva felülvizsgálják a döntést. Ha a helyzet szükségessé teszi, újra életbe léptethetik az oltási kötelezettséget. --- Ausztriában február eleje óta kötelező a koronavírusi elleni védőoltás. A korábbi rendelkezések értelmében akár 3.600 eurós pénzbírság is várhatott volna azokra, akik megtagadták az oltás felvételét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×