eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán
Nyitókép: Budapest Airport

A Budapest Airport is aláírta a toulouse-i nyilatkozatot

A dokumentum új fejezetet nyit Európa számára a légiközlekedés nettó zéró 2050-es céljának eléréséhez.

A toulouse-i nyilatkozat az első alkalom, hogy az európai kormányok, az Európai Bizottság, iparági szereplők, szakszervezetek és más kulcsfontosságú érdekeltek összehangolják álláspontjukat a légiközlekedés szén-dioxid-mentesítése kapcsán - olvasható a ferihegyi repülőteret üzemeltető társaság, a Budapest Airport közleményében.

A repülőterek régóta élen járnak a légi közlekedés szén-dioxid-mentesítésében, Európában már csaknem 200, világszerte pedig mintegy 400 légikikötő kapott tanúsítványt a repülőtéri karbon akkreditációs programban. Ezzel lépéseket tettek annak érdekében, hogy a repülőterek 2050-re elérjék a működésükből származó szén-dioxid-kibocsátások nullára csökkentését - hangsúlyozta a Budapest Airport.

A Budapest Airport tavaly negyedszerre kapta meg az ACI karbonsemleges minősítését, így ezzel továbbra is egyike a világ 58 repülőtér-üzemeltetőjének, amely felelősen, környezettudatosan, a működése során keletkező szén-dioxid-kibocsátást teljes mértékben ellensúlyozva működik. A tavalyi értékelés szerint globálisan mindössze 58 repülőtér működik a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérhez hasonlóan karbonsemlegesen, vagyis ezek azok, amelyek az ACI által megállapított 3+ szint szigorú követelményeit teljesítik - írják a közleményben.

Chris Dinsdale, a Budapest Airport vezérigazgatója a közleményben kiemelte: a Budapest Airport 2021-ben is hatalmas lépéseket tett a karbonsemleges működése fenntartásáért, valamint fenntarthatósági céljai eléréséért. A vállalat a tavalyi évben tovább csökkentette a közvetlen szén-dioxid-kibocsátását, amely így már a tíz évvel ezelőtti szint felére csökkent, míg az egy utasra jutó kibocsátás a 2011-es szintnek mindössze az egyharmada. A Budapest Airport 2021-ben elsődleges célként fogalmazta meg, hogy korábbi vállalásánál 15 évvel korábban, legkésőbb 2035-re eléri a nettó zéró kibocsátást.

A Budapest Airport eltökélt szándéka, hogy a következő néhány évben megvalósuló erőfeszítéseinek köszönhetően elérje a 4+ szintet, a 2020-ban megalkotott legmagasabb, 4 és 4+ szint követelményeit jelenleg mindössze 14 repülőtér teljesíti a világon - tájékoztatott a Budapest Airport.

Címlapról ajánljuk
Marco Rossi: Egy hajóban evezünk

Marco Rossi: Egy hajóban evezünk

Este kilenctől Stuttgartban, Skócia ellen játssza harmadik csoportmérkőzését a magyar válogatott a 2024-es Európa-bajnokságon. A továbbjutási remények csak győzelemmel éltethetők tovább. De mire lehet számítani Marco Rossi válogatottjától második stuttgarti mérkőzésén?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×