eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Paperwork files searching information business concept, Businessman hands typing keyboard computer, working in stacks of report papers and piles of unfinished documents achieves on office desk
Nyitókép: smolaw11/Getty Images

Nyilvánosak a vagyonnyilatkozatok - vannak jelentősebb változások

Január 31-ig kellett nyilatkozniuk a 2021-es évet tükröző vagyoni helyzetükről a kormánytagoknak, a parlamenti képviselőknek, a miniszterelnöknek, a köztársasági elnöknek, a nemzetiségi szószólóknak, továbbá a polgármestereknek és az önkormányzati képviselőknek. Nyilvános egyebek mellett az Állami Számvevőszék elnöke és alelnökei, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke és elnökhelyettesei, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és alelnökei vagyonnyilatkozata is.

Mindenki eleget tett az előírásnak és leadta a saját és a vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársának, gyermekeinek vagyonnyilatkozatát a megszabott határidőig.

Áder János

Köztársasági elnökként utolsó vagyonnyilatkozatát adta le, idén búcsúzik tisztségétől.

Több megtakarítása is van: 33 millió forint folyószámlán (tavaly 27 millió volt), 1,5 millió forint befektetési értékpapír, 1690 dollár és 34 ezer euró devizaszámlán, továbbá 23 ezer euró életbiztosításban. Tavalyhoz képest a folyószámláján lévő (kb. plusz 6 millió forint) és az életbiztosításában (kb. plusz 6 ezer euró) lévő összegek emelkedtek.

Ingatlanvagyona is van Áder Jánosnak.

  • Egy II. kerületi, 135 négyzetméteres ingatlannak, amelyhez 55 négyzetméteres terasz tartozik, felerészben tulajdonosa.
  • Egy kisoroszi, 284 négyzetméteres ingatlannak, amelyen egy 75 négyzetméteres családi ház áll, 25 százalékban tulajdonosa.
  • Egy II. kerületi, 125 négyzetméteres ingatlannak felerészben tulajdonosa.

Lakáshitele 4 millió forinttal csökkent egy év alatt, most 37 milliós az összeg.

A köztársasági elnökként kapott ajándékairól idén is annyit közölt: "A diplomáciai kapcsolattartás keretében kapott ajándékok."

Novák Katalin

A Fidesz államfőjelöltjeként az idei évtől már nem miniszter. Március 10-én szavaz Áder János utódjának megválasztásáról az Országgyűlés.

Ingatlanvagyona:

  • Egy XI. kerületi, 240 négyzetméteres családi háznak felerészben tulajdonosa.
  • Egy XI. kerületi 90 négyzetméteres lakásnak felerészben tulajdonosa.
  • Egy XI. kerületi 56 négyzetméteres lakás teljes egészében az övé.
  • Egy 67, egy 166, valamint egy 174 négyzetméteres lakása van Szegeden, és itt felerészben tulajdonol egy garázst is.
  • Egy 47 négyzetméteres üdülője van Balatonlellén.

Megtakarítása a bankszámláján egy év alatt 3 milló forinttal 29 millióra nőtt.

Miniszteri fizetését 2021. december 31-ig kapta, ez havi bruttó 1,9 millió forint volt. Bérbeadott ingatlanjai emellett még havi bruttó 225 ezer forintot hoztak neki (ez kevesebb a 2020-as 305 ezer forintnál).

Orbán Viktor

A legfontosabb változás a tavalyi helyzethez képest, hogy a miniszterelnök kifizette a feleségével közösen 2002-ben felvett 20 millió forintos jelzáloghitelt. Vagyonnyilatkozata szerint tavalyhoz hasonlóan idén, már másodszor nincs megtakarítása, megvan a 2002 májusában vásárolt XII. kerületi ingatlana (amelynek felerészben tulajdonosa), valamint a 2013-ban vett felcsúti háza. (A mindenkori képviselői alapdíj hathavi összegénél nagyobb megtakarításokat kell beírni a vagyonnyilatkozatba.)

Nincs saját járműve vagy jelentősebb értékű műalkotás-tulajdona, se cége vagy céges pozíciója.

A kormányfőnek miniszterelnöki és országgyűlési képviselői pozícióiból származó havi adóköteles jövedelme van. Pártelnöki jövedelménél viszont az szerepel, hogy határozatlan ideig felfüggesztve.

Feleségén kívül Flóra lányával él közös háztartásban.

Semjén Zsolt

A miniszterelnök-helyettes nevén változatlanul két, II. kerületi lakás szerepel résztulajdonként és van egy nyaralója Balatonfenyvesen. Készpénzbeli megtakarítását 1 millió forinttal növelte és most 8 milliója van, míg bankszámlán 3 helyett 1,5 millió forintja. Nincs hiteltartozása, se nagy értékű műtárgyai.

Gulyás Gergely

A Miniszterelnökséget vezető miniszter vagyona hasonló ahhoz, amiről az elmúlt években beszámolt. Vagyonnyilatkozatában két XI. kerületi lakás szerepel tulajdonaként. Megvan még a hitele (120 174 svájci frank), de törlesztette tavaly óta egy 2 millió forintos tartozását. A bankszámláján 7 600 000 forint van.

Kásler Miklós

Továbbra sincs ház vagy lakás az emberi erőforrások miniszterének nevén, de haszonélvezeti joga van egy I. kerületi lakáson, egy családi házon Budakeszin, egy házon Sárváron és egy nyaralón Révfülöpön.

Nagy értékű műalkotásai még mindig vannak, köztük ezüst evőeszközt, herendi étkészletet, festményeket és perzsaszőnyegeket szerepeltet a vagyonnyilatkozatában. Készpénzben és bankszámlán lévő megtakarításainak értéke nem változott számottevően (20 és 6,3 millió forint). Van még befektetési jegye és devizája.

Már nincs jövedelme a Corvinustól. Megvan még az egészségügyi cége.

Pintér Sándor

A tavalyi 21 után most összesen 17 ingatlant tüntetett fel leadott nyilatkozatában a belügyminiszter (eladott például két szántót, de vett is egyet). Bankszámláin összesen 15 millió forintja áll. Megszabadult tavaly az állampapírjainak jó részétől (50 millió forintról 8-ra csökkent ez a megtakarítása), a készpénzállománya közben jelentősen nőtt (10-ről 45 millió forintra). Vannak megtakarításai euróban és dollárban a devizaszámláin.

Hatalmas összeggel tartoznak Pintér Sándornak: összesen 1,1 milliárd forinttal. Ez úgy jön össze, hogy a 2013-ban eladott cégei után jár neki 500 millió forint, amit még mindig nem kapott meg, valamint családtagok és barátok tartoznak neki összesen 605 millió forinttal.

Rogán Antal

A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője a 2021-es nyilatkozatában szereplőnél több mint 205 millió forinttal kevesebb megtakarítást tüntetett fel (822 millió helyett mintegy 616 millió forint). Találmánya ugyanakkor a korábbiaknál többet, egy év alatt 408 millió forint bevételt jelentett számára (tavaly csak 157 milliót).

Ingatlanvagyonában nem történt változás (háza, lakása nincs, a családjától örökölt erdők, szántók, rétek szerepelnek a felsorolásban). Magánszemélyeknek tartozik közel 18 millió forinttal.

Szijjártó Péter

A külgazdasági és külügyminiszter folyószámláján szereplő megtakarítás 10 millió forint. Van pénze értékpapírban (1 millióval több a tavalyinál, 3 millió forint) és biztosítási eszközalapban (1 millió forint).

Továbbra is tartozik a szüleinek 30 millió forinttal.

Varga Mihály

Továbbra is két II. kerületi társasház és egy karcagi, 626 négyzetméteres telek résztulajdonosa, van egy zárt kertje Karcagon, és a pénzügyminiszter továbbra is bérel Gyenesdiáson egy családi házat egy garázzsal.

Növelte állampapírban lévő megtakarítását közel 20 millió forintra (a tavalyi több mint 14 millióról), és vett 6 millió forintért részvényeket, most közel 19 milliós ez a megtakarítása. Kötvényei már nincsenek és hitelt sem vett fel továbbra sem.

Palkovics László

Friss vagyonnyilatkozata szerint az innovációs és technológiai miniszter vett még egy szántót Pölöskén. Megvan a Lamborghini traktora, egy Mitsubishi pickup, egy BMW motor és négy vadászpuska is.

Tavalyelőtti, 6 millió forintos készpénzállománya tavaly 10 millióra gyarapodott, viszont a bankban tartott 19 milliója 16 millióra apadt.

A miniszter kutatóprofesszorként is dolgozik a Széchenyi István Egyetemen, havi bruttó 900 ezer forintos fizetésért.

Varga Judit

Az igazságügyi miniszternek friss vagyonnyilatkozata szerint nincsen megtakarítása, de tavaly még volt 2 millió forintos és 6 ezer eurós készpénz-megtakarítása, valamint 3,2 millió forintos és 4800 eurós megtakarítása.

Egy 2018-ban vásárolt Volvo, egy 1993-as mesterhegedű, valamint egy 2017-ben vásárolt Yamaha pianínó szerepel még a vagyonnyilatkozatában budai, illetve balatonhenyei ingatlanjai mellett.

Mager Andrea

A nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter számos ingatlanját eladta. Több II. kerületi, illetve egy siófoki ingatlant értékesített, míg a XII. kerületi lakását megtartotta. Értékpapír-befektetései jelentősen gyarapodtak, most már 95 millió forintot tart állampapírban, közel egymilliót MKB Ambíció Nyíltvégű Alapban, további 950 ezret az MKB Egyensúly alapjában. észpénzben ezúttal is 2 milliós megtakarítást vallott be. 39 milliót tart bankban forintban, és 1,8 milliónyi devizát is megspórolt.

Süli János

A paksi bővítésért felelős miniszter havi ötmillió forintot kap a miniszteri munkájáért és 1,2 millió forintot az országgyűlési képviselőségért. Havi 900 ezer forintot keres azzal, hogy ő lett a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Egy 2009-es Opel Astrája van. Van ötmillió forint készpénze, ugyanennyi a számláján (de annak csak a fele az övé), hatmilliója takarékbetétben, 5,6 millió forintja az OTP-ben, közel 2,5 milliója értékpapírban és 25,6 millió forintja a nyugdíj-előtakarékossági számlán. Egy hárommillió forintos bankhitelen is osztozik valakivel.

Kövér László

Az Országgyűlés elnökének a vagyoni helyzete alig változott az előző évihez képest. Ugyanúgy felerészben tulajdonosa egy 1991-ben vásárolt 654 nm-en fekvő 143 nm-es családi háznak Szigetszentmiklóson. Ugyanaz a Skoda Superb-je van, amit 2014-ben vásárolt. Egyedül a pénzügyeiben volt némi változás: a tavalyi 3 millió helyett most 5 millió forint van a számláján, és a 10 millió forintos tartozása 9 077 000 forintra csökkent.

Gyurcsány Ferenc

A DK elnöke a bankszámláját lenullázta a vagyonnyilatkozata szerint (tavaly 2,5 millió szerepelt rajta), de értékpapír-megtakarítása egy év alatt 823 millió forintról 928 millióra növekedett. Összesen 42 millió forinttal tartoznak neki, amin felül még egy követelése van: 348 milliós összegnél "lakásvásárlás foglaló és előleg" jogcím szerepel. Összesen mintegy 348 millió forint hiteltartozása van.

Az Altus Portfólió Kft.-ből a korábbiaknál kevesebb, hatmillió forint jövedelme volt.

Kölcsönadott 17 millió forintot tavaly egy magánszemélynek, adott 25 milliót a DK-nak, valamint a pártját még megsegítette 47 millió vissza nem térítendő kölcsönnel is.

Jakab Péter

A Jobbik elnöke a vagyonnyilatkozata szerint továbbra is egy háztartásban él feleségével és három gyermekével, és továbbra is felerészben az övé a feleségével vásárolt 106 négyzetméteres miskolci lakás. 2,5 millió forintos készpénzes megtakarítást tüntetett fel, valamint 8,2 millió forintnyi hitelt.

Kunhalmi Ágnes

Az MSZP társelnöke nevén egy XIII. kerületi ingatlan van fele részben, valamint egy 57 négyzetméteres lakás. Adóstársával közösen 2,5 millió forint tartozása volt. Van 644 ezer forintja takarékbetétben, és fizet lakás-takarékpénztárat (havi 20 ezer forintot). Még fennáll tartozása (adóstársával közösen), ez tavalyra 2 millió forintra csökkent.

Tóth Bertalan

Az MSZP másik társelnöke mintegy 3 millió forint életbiztosítást és 7,7 millió forintos követelést szerepeltet a vagyonnyilatkozatában. Életbiztosítása jelenleg 3,5 millió forint, pénzkövetelése 9 millió forint (mindkét összeg emelkedett). Ingatlanvagyona nem változott: egy erdőnek Nagykozáron és egy háznak és útnak Pécsen fele részben tulajdonosa, valamint utóbbi településen két művelésből kivett telke is van. Továbbra sem dolgozik ügyvédként.

Ungár Péter

Az LMP-képviselőnek mintegy 6 millióval kevesebb, 12 millió forint szerepel a bankszámláján, ugyanakkor van még 99 millió forintos számlakövetelése, 9 millió forintnyi devizája, és megmaradt a tulajdonrésze a három cégében. Kapott tavaly ajándékba egy Zámbó István-festményt. A nevén van még a családi örökségként kapott II. kerületi családi ház negyede.

Matolcsy György

Nem változott jelentősebben a Magyar Nemzeti Bank elnökéne vagyonnyilatkozata. Van Balatonakarattyán egy családi háza, nincs semmilyen nagy értékű ingósága vagy műtárgya, se megtakarítása, hiteltartozása vagy gazdasági érdekeltsége. Jegybankelnöki (havi bruttó 5 milliós) jövedelme mellett keres 764 ezer forintot a Budapest Institute Bankingnél az oktatói-lektori munkájáért és van bruttó 800 ezer forint béren kívüli juttatása.

Polt Péter

A legfőbb ügyésznek jelenleg 7 ingatlana van (köztük egy lakás és egy garázs a II. kerületben, egy lakás a XII. kerületben és egy üdülő Balatonfüreden, változó tulajdoni hányadokkal), megvan még a vitorlása, nagy értékű műtárgyai nincsenek. Készpénzes megtakarítása 2 millió forint, bankszámláján 25,5 milliója van.

Egyetemi oktatóként a Nemzeti Közszolgálati Egyetemtől kapott mintegy 7 millió forintot tavaly, és mintegy 900 ezer forintja befolyt még szerzői jogdíjként. Legfőbb ügyészként a 2021-es nettó jövedelme 30 millió forint volt. Gazdasági társaságban nem érdekelt.

Bevallása szerint kapott körülbelül 25 ezer forint értékben karácsonyi ajándékot, könyveket, naptárakat, italokat és egyéb "szóróajándékokat".

A polgármesterek vagyonnyilatkozata is elérhető már.

Karácsony Gergely

Egymillió forint készpénzzel nőtt tavaly a főpolgármester vagyon, valamint lakás-takarékpénztári megtakarítása egy év alatt mintegy 300 ezer forinttal, 2,1 millióra nőtt. A főpolgármesteri fizetése 1,7 millió forint. Harmincmilliós bankhitele egy év alatt 28,35 millióra csökkent, miközben magánszemélyeknek továbbra is 3,7 millió forinttal tartozik.

A 2020-ban Siófok-Sóstón vásárolt hétvégi házon kívül megmaradt a XIV. kerületi, kertes, 115 négyzetméteres háza, amelynek szintén felerészben a tulajdonosa.

Továbbra sincsen saját autója vagy nagy értékű műtárgya, gazdasági érdekeltsége.

Márki-Zay Péter

Nem rendelkezik nagyobb összegű megtakarítással az ellenzék közös miniszterelnökjelöltje. Hódmezővásárhely polgármesterének van többek között egy 2300 kötetes könyvtára, 20,3 millió forintos hitele és 8 és fél millió forintja önkéntes nyugdíjpénztárban. A polgármesteri tiszteletdíján (bruttó 977 ezer forint) kívül más jövedelme nincs, és felerészben tulajdonosa egy 297 négyzetméteres hódmezővásárhelyi háznak. A banki tartozása nőtt közel 740 ezer forinttal, a januári nyilatkozatban 20,33 millió forintos hiteltartozásról ír.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×