eur:
394.09
usd:
365.69
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A viharos erejű szél miatt összetorlódott jég a Balatonnál, a balatonfenyvesi parton 2022. január 30-án.
Nyitókép: MTI/Varga György

Megcibálta a jeges Balatont is a Malik ciklon – fotók

100 km/h-t meghaladó erősségű szelet mértek Siófokon, Balatonaligán és Fonyódon is.

Az Észak-Európában súlyos károkat okozó, Malik névre keresztelt ciklon a Balatonnál is éreztette hatását, 100 km/h-t meghaladó erősségű szelet mértek Siófokon, Balatonaligán és Fonyódon is – közölte Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője.

Elmondta, hogy a délelőtti órákban északnyugatira forduló és viharossá erősödő szél legerősebb lökései eleinte a Balaton keleti, majd a nyugati medencéjében is többfelé meghaladták az óránkénti 90 kilométeres sebességet.

A legerősebb, óránkénti 119,5 kilométeres szelet a térségben az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki kikötőben lévő műszere jelezte.

Ezt követte a Balatonaligán mért óránkénti 105 kilométeres, majd a Fonyódon mért 103 kilométer/órás érték.

Balatonfenyves, 2022. január 30.
A viharos erejű szél miatt összetorlódott jég a Balatonnál, a balatonfenyvesi parton 2022. január 30-án.
MTI/Varga György
A viharos erejű szél miatt összetorlódott jég a Balatonnál, a balatonfenyvesi parton 2022. január 30-án. MTI/Varga György

A szél elsősorban a déli part mentén hatalmas hullámokat keltett – tette hozzá a meteorológus.

Közölte, a Bakonyban ugyancsak szélvihar tombolt, Kab-hegyen 119,5 kilométer/órás erősségű széllökést is mértek.

Beszámolt arról is, hogy mivel a Balaton térségében több hónapja jelentős a csapadékhiány, a száraz talaj felett sokfelé alakultak ki porviharok, helyenként alig pár méterre csökkentve a látótávolságot.

Elmondta, a szél vasárnapról hétfőre várhatóan gyengülni fog, azonban a számítások szerint kedden és szerdán ismét erős, viharos szélre lehet számítani a régióban. Mivel meghatározóan száraz marad az idő, így a viharos széllel porviharok is járhatnak majd.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×