INFORÁDIÓ
2022. május 16. hétfő
Botond, Mózes

máv

volán

béremelés

szakszervezet

Vonatok a Nyugati pályaudvaron 2021. szeptember 1-jén, miután átadták az állomás megújult utascsarnokát. A pályaudvar teljes tetőszerkezetének felújítása a tervek szerint jövő nyárra fejeződhet be.

Legalább 40 ezres béremelést ad a MÁV-Volán

Infostart

Lezárultak a bértárgyalások a MÁV-Volán-csoportnál a csoport érdekegyeztető tanácsának ülésén - közölte a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága.

Az ülésen a munkáltató és a MÁV-Volán-csoport kollektív szerződést kötő szakszervezetei megállapodtak arról, hogy a 2022. évi 10 százalékos béremelés legkisebb mértéke - a minimálbér növekedése miatti bértorlódások elkerülése érdekében - 40 000 forint lesz.

A Volánbusz Zrt. esetében - a 10 százalékos alapbérfejlesztésen túl - a további részletszabályokról a következő hetekben születhet megállapodás. Ezzel összességében 2022-ben a bérek emelésére és a lojalitás-juttatás egységesítésére mintegy 49 milliárd forintot fordít a vállalatcsoport.

A bérminimumok emelése és a bértorlódások kezelése eredményeként közel 43 ezer munkavállaló részesül a 10 százalék alanyi jogú béremelést meghaladó mértékű bérfejlesztésben, ami mintegy 12 milliárd forint többletet jelent. A szükséges forrásokat a munkáltatói járulékterhek csökkentéséből származó vállalati megtakarítások biztosítják - írták.

A közlemény szerint a bérmegállapodás eredményeként a MÁV-Volán-csoport munkavállalói 2022-ben éves szinten átlagosan legalább bruttó 530 ezer forinttal vihetnek többet haza, mint az előző évben.

A tárgyaló felek megállapították, hogy a hároméves bérmegállapodásban foglaltak tavaly teljesültek.

A kollektív szerződést kötő szakszervezetek a 2022. évi bértárgyalást lezártnak tekintik - áll a közleményben.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018