eur:
389.54
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: pixabay

Pumukli és Csipkerózsika miatt is indult már vizsgálat

A korábbinál jóval több panasz érkezett a médiahatósághoz a homoszexualitás megjelenítésére vagy kiskorúak védelmére hivatkozva, de eljárás még nem indult.

Tavaly június 15-én fogadta el a gyermekvédelmi törvény módosításait a parlament, ezek értelmében tilos a 18 éven aluliak számára pornográf, valamint olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja. Emellett azt is tiltják, hogy megjelenítsék, népszerűsítsék „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást”.

A homoszexualitást megjelenítő kiadványok, mesék miatt a kormányhivataloknál lehet panaszt tenni, október 31-ig hat bejelentés érkezett, és egyik sem zárult büntetéssel - közölte az rtl.hu.

A portál szerint Vas megyében valaki – vélhetően gúnyosan – azt nehezményezte, hogy a Csipkerózsika, az Oroszlánkirály, a Mulan és a Pumukli történetei megkérdőjelezik a hagyományos nemi szerepeket. A kormányhivatal a vizsgálat után azt állapította meg, hogy a beadvány nem volt elég alapos.

A Pest Megyei Kormányhivatal 250 ezer forintra büntette a Micsoda család! című könyv forgalmazóját, mert a szivárványcsaládokról szóló könyv „megtévesztő helyen volt a könyvesboltokban, amely így a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvénybe ütközött”. A megbüntetett forgalmazó a bírósághoz fordult. Volt bejelentés arról is, hogy egy gyerekkönyvtárban a gyerekek számára is elérhető helyen helyeztek ki egy homoszexualitást megjelenítő könyvet. A hatóságok helyszíni ellenőrzés után megállapították, hogy a könyv már nem elérhető a gyerekek számára, így nem indult eljárás.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz az új törvényre hivatkozva 84 esetben érkezett bejelentés

a homoszexualitás megjelenését kifogásolva műsorszámokban, valamint cikkekben. Ezek közül 23-nál még nem született döntés, ezek az ügyek társszabályozó szervezethez vagy külföldi társhatósághoz kerültek. Ezen kívül 50 esetben „kiskorúak védelme érdekében” is panaszt tettek. A Médiatanács eddig egy esetben sem indított eljárást.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×