eur:
392.17
usd:
366.53
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Véget ért az oltási akció - a nap hírei

Magyarországon is megjelent a koronavírus omikron változata. A migráció, a jogállamiság kérdése, és az energia is téma volt a francia elnök a V4-ek kormányfőinek budapesti tárgyalásán. Újabb szankciókat készít elő Oroszország ellen az Európai Unió. A nap legfontosabb hírei december 13-án.

Magyarországon is megjelent a koronavírus omikron változata. Müller Cecília országos tisztifőorvos az M1-en azt mondta, hogy két mintában mutatták ki a mutánst. Hozzátette: Európában a variáns már közösségi terjedést mutat, így nem meglepő a magyarországi megjelenése.

Az elmúlt 3 hét alatt összesen 1 millió 436 ezren kaptak koronavírus elleni vakcinát. 1 millió 171 ezren a megerősítő oltást vették fel. 166 ezren első oltásukat kapták meg. Az elmúlt 3 nap alatt 16.017 új fertőzöttet regisztráltak és 455 beteg halt meg a kór szövődményeiben. 6.531 embert kezelnek kórházban, közülük 565-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma eléri csaknem a 170 és fél ezret.

Véget ért a 3 hetes oltási akció, így ismét normál menetrendben működnek a kórházi oltópontok. Aki szeretné beoltatni magát időpontot kell foglalnia az egészségügyi szolgáltatói tér weboldalán, de háziorvosától is kérheti az oltás beadását. Szombaton megnyílt az időpontfoglaló az 5-11 éves gyermekek oltásához, így a szülők ott kérhetnek időpontot gyermekük számára.

Megalakult a Nemzeti Orvostudományi Kutatási Központ, amelynek feladata a klinikai orvostudományi kutatások összefogása. A központot az Egészségügyi Tudományos Tanács hozta létre a kormányzat támogatásával - jelentette be Kásler Miklós miniszter. Dóczi Tamás, az új központ elnöke elmondta: az új szervezet létrehozása azt a célt is szolgálja, hogy jobban érvényesüljenek a klinikai szempontok a tudományos kutatásban.

A migrárció, a jogállamiság kérdése, a Nyugat-Balkán, az energia és a nukleáris energia is téma volt a francia elnök a V4-ek kormányfőinek budapesti tárgyalásán. Emmanuel Macron a jogállamiság ügyében annyit mondott, hogy kényes kérdésről van szó, meghallgatta a különböző álláspontokat. Orbán Viktor kormányfő azt mondta, hogy Magyarország jogállam, a titkosszolgálatok működését is jogállami szabályok rendezik, amelyeket mindig betartanak. A pénzügyi helyzetről kiemelte, a gazdasági helyzet jó, azonban a költségvetési hiányra figyelni kell, és a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér visszavásárlása ehhez a kérdéskörhöz tartozik, ezt a választások előtt nem célszerű nyélbe ütni.

Erős Európát tart szükségesnek a francia elnök és a magyar ellenzék. A magyar ellenzék vezetői szerint európai terveik nagyrészt megegyeznek a francia soros elnökség elképzeléseivel. A találkozón a francia elnök ígéretet tett arra, hogy még a 2022. január 1-jén kezdődő francia uniós elnökség alatt bevezetik a jogállamisági mechanizmust.

A lejáratközeli élelmiszerekre beszolgáltatási szabályokat írna elő az áruházláncoknak, a kiskereskedelmi adó legfelső sávjában pedig emelné az adókulcsot a kormány. Nagy István agrárminiszter az élelmiszerpazarlás csökkentésével indokolta, hogy a kiskereskedőknek kötelezővé tennék közeli lejárati idejű, minőségmegőrzési idővel ellátott élelmiszerek felajánlását a rászorulók részére.

Házkutatást tartott a rendőrség a Városházán a főjegyzőnél és Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettesnél – erősítette meg a sajtóértesüléseket a főpolgármester. Karácsony Gergely főpolgármester a Fidesz részéről nagyon erős határátlépésnek minősítette, hogy a rendőrséget is bevonták a Városháza-ügybe. Úgy fogalmazott, hogy a nyomozást olyan kreált dokumentumok alapozták meg, amik alapján nem kellett volna nyomozást indítani.

Oroszország ellen újabb gazdasági büntetőintézkedések bevezetéséről tárgyal az Európai Unió az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával. Josep Borrell, az unió külpolitikai főképviselője kijelentette: az Európai Unió az elrettentés politikáját folytatva egyértelmű jelzést fog küldeni Moszkvának, hogy az Ukrajna elleni bármilyen agressziónak nagy ára lesz Oroszország számára.

Elon Muskot, a Tesla Motors vállalat alapító-vezérigazgatóját választotta idén az év emberének az amerikai Time magazin. A dél-afrikai-amerikai üzletember, a világ egyik leggazdagabb embere a Tesla mellett egyben a SpaceX űripari vállalat alapítója, a mesterséges intelligencia kutatásával foglalkozó OpenAI cég alapítója. A Time magazin az oltóanyagkutatásban részt vevő tudósokat az év hőseinek választotta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×