eur:
394.14
usd:
369.85
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) által meghirdetett Recski Nemzeti Emlékpark tervpályázat bírálóbizottságának elnöke beszédet mond a pályázat eredményhirdetésén a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ új Fogadóépületben 2021. november 30-án. Tíz tervező iroda pályázott, és a zsűri egyhangú döntése alapján a nyertes az Egyheted Stúdió és a ZDA-Zoboki Építésziroda konzorciuma. A megújult emlékpark a tervek szerint 2024-2025-re válik látogathatóvá a nagyközönség számára.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

2024 végére vagy 2025 elejére készülhet el a Recski Nemzeti Emlékpark

A győztes tervpályázatot az Egyheted Stúdió Kft. és a ZDA – Zoboki Építésziroda konzorcium nyújtotta be - mondta a bírálóbizottság elnöke, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára.

A recski kényszermunkatábor a kommunizmus szimbóluma, emlékét meg kell őriznünk, hogy figyelmeztesse a következő generációkat is a szabadság fontosságára - közölte Orbán Balázs a Recski Nemzeti Emlékpark tervpályázatának eredményhirdetésén.

A Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára felidézte: a Rákosi-rendszerben, 1950 és 53 között az Államvédelmi Hatóság által működtetett recski kényszermunkatábor, a magyar Gulág volt, ahol ítélet nélkül elfogott politikai foglyokat őriztek, összesen ezerötszáz embert. A kegyetlen bánásmód és a kőbányában végeztetett kényszermunka fokozta a rabok szenvedéseit, sokan belehaltak az éhezésbe, betegségekbe. Nagy Imre miniszterelnök 1953 szeptemberében felszámolta a tábort, de a szabaduló foglyokkal aláírattak egy papírt, hogy erről a helyről soha nem beszélhetnek.

Most méltó emlékhely épülhet a tábor helyén, amely emlékeztet az ott történt szörnyűségekre, és egyben figyelmeztetés a jövő generációk számára is: a szabadság soha nem jön el magától, minden pillanatban meg kell küzdeni érte - mondta Orbán Balázs.

A kommunizmus egy jobb világról mesélt, de mikor hazugságai lelepleződtek, erőszakhoz folyamodott. A szabadságot ma is érik ugyanolyan kihívások, mint a XX. században. Most is vannak országok, amelyek nem szabadok, és olyanok is, ahol az eltérő véleményeket támadják. De Magyarország a szabadság talaján áll - hangsúlyozta az államtitkár.

Budapest, 2021. november 30.
Kiállított pályaművek a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) által meghirdetett Recski Nemzeti Emlékpark tervpályázat eredményhirdetésén a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ új Fogadóépületben 2021. november 30-án. Tíz tervező iroda pályázott, és a zsűri egyhangú döntése alapján a nyertes az Egyheted Stúdió és a ZDA-Zoboki Építésziroda konzorciuma. A megújult emlékpark a tervek szerint 2024-2025-re válik látogathatóvá a nagyközönség számára.
MTI/Balogh Zoltán
. Kiállított pályaművek a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) által meghirdetett Recski Nemzeti Emlékpark tervpályázat eredményhirdetésén a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ új Fogadóépületben MTI/Balogh Zoltán

Orbán Balázs, aki a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) által meghirdetett tervpályázat bírálóbizottságának elnöke volt, elmondta: 10 tervező iroda pályázott, s a zsűri egyhangú döntése alapján a nyertes az Egyheted Stúdió és a ZDA-Zoboki Építésziroda konzorciuma.

A rendezvényen Fajcsák Dénes, a bírálóbizottság társelnöke, Heves megyei állami főépítész azt hangsúlyozta: az emlékezés nagyon fontos a jövő generáció számára, ezért hiánypótló a beruházás.

Kis Miklós, a Recski Szövetség elnöke a Rákosi-korszakra utalva leszögezte:

"ennyi disznóság nem múlhat el nyomtalanul".

"Örülünk, hogy jó úton halad az emlékhely ügye" - tette hozzá.

Cseh Gergő Bendegúz, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatója elmondta: a levéltár őrzi az államvédelem, s így a recski tábor illetve a foglyok iratait.

"Itt nekünk dolgunk van"

- fűzte hozzá a főigazgató.

Kiemelte: az emlékhely a nemzeti örökség méltó része lesz.

A BFK tájékoztatása szerint a megújult emlékpark a tervek szerint 2024-2025-re válik látogathatóvá a nagyközönség számára. Korábban a kormány határozatban döntött arról, hogy épüljön meg a Recski Nemzeti Emlékpark, látogatóközpont és interaktív, modern technológiát felhasználó kiállítás a közös nemzeti emlékezetpolitika formálása és a jövő nemzedék oktatása-nevelése céljából.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×