eur:
392.63
usd:
366.24
bux:
66788.51
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Unsplash.com

Elvetjük a sulykot a vény nélkül kapható szerekkel

A gyógyszerek és étrend-kiegészítők túlfogyasztása veszélyes – állapítja meg kutatásában az Állami Számvevőszék.

Markáns különbség van a gyógyszerek és az étrend-kiegészítők között – kezdte megkeresésünkre az Állami Számvevőszék felügyeleti vezetője. Mint mondta, a hivatal az elmézésében elsősorban azt értékelte, hogy a vény nélkül kapható gyógyszerek, valamint a szintén bárki által hozzáférhető, egyre népszerűbb étrend-kiegészítők túlfogyasztásának milyen egészségügyi, társadalmi, ebből kifolyólag közpénzügyi kockázatai lehetnek. „Itt érthető meg talán, hogy az Állami Számvevőszék miért foglalkozik ezzel a témával” – tette hozzá Pálmai Gergely.

A gyógyszerek túlfogyasztásának hátterében többek között a gyógyszergyártók marketingtevékenysége áll – ismertette a szakember –, ami nem csoda, hiszen egy kapcsolódó felmérés szerint az egy főre jutó reklámköltésekben Magyarország élenjáró. Vagyis minden negyedik-ötödik reklámspot a médiában gyógyszerreklám, ami miatt komoly hatást tapasztalhatnak az emberek a vény nélküli gyógyszerek fogyasztását illetően – hangsúlyozta Pálmai Gergely.

„Azt látják, hallják a médiában, tévében, rádióban, hogy ezeknek a gyógyszereknek a fogyasztása jó, kell és hasznos” – fogalmazott az ÁSZ munkatársa. Meglátásuk szerint

a kialakult vásárlói attitűd miatt, miszerint keresik az emberek az egyes szereket, a kvázi „kapuőrként” funkcionáló gyógyszerészeknek sincs esélyük adott esetben eltéríteni a vásárlókat.

Az étrend-kiegészítők alapvetően élelmiszernek minősülnek, elsősorban a gyártó felel a termék biztonságáért, ami nagy kockázatokat rejt magában, mondta Pálmai Gergely.

És hogy mi lehet a megoldás a gyógyszerek és az étrend-kiegészítők túlfogyasztásával szemben? A szakember szerint nagyon fontos a reklámok végén hallgató orvosi rendelvények követése. A „kérdezze meg a kezelőorvosát, gyógyszerészét” azt jelenti, hogy konzultáljuk meg az említett szakemberekkel, mi a nem vényköteles gyógyszerek megfelelő dózisa.

Az ÁSZ azonban fontosnak tartaná a megelőzést is, ezért jutottak arra a következtetésre, hogy egészséges táplálkozás, zöldség-gyümölcs és "testmozgás minden mennyiségben" a megoldás, tette hozzá az Állami Számvevőszék felügyeleti vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×