eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Fontos jogok illetik meg egy új lakás vásárlóját

Az új lakást vásárlók számára nyújt hiba esetén segítséget a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége. Azt például még sok beruházó sem tudja, hogy az új lakáshoz jótállási jegyet kell adni.

Az új lakást vásárlóknak kíván segíteni egy újítással a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége. A jogvédő szolgáltatás ingyenes.

Mint Baranovszky György, a szervezet ügyvezető elnöke elmondta, kevesen tudják, milyen jótállási szabályok érvényesek az új ingatlanba beköltözést követően, az eladónak milyen kötelezettsége van a fogyasztóval, új tulajdonossal szemben, ha hiba merül fel. Ráadásul ezen igények érvényesítése nem feltétlenül a beköltözéskor válik szükségessé, sokszor csak fél-egy év múlva.

"Bízunk benne, hogy az eladó személy vagy a társaság meglesz fél vagy egy év múlva is, amikor az igény érvényesítése felmerül, hiszen

a jótállási idő alatt a fogyasztót nem terheli semmiféle kötelezettség, elég, ha jelzi, hogy hiba van,

mindent az eladónak kell bizonyítania, vagyis azt, hogy nincs hiba, vagy nem merül fel kár" – fogalmazott Baranovszky György.

A szakértő beszámolt az online bejelentővonal elérhetőségéről is.

"A tudatosfogyasztovedelem@gmail.com e-maill-címre várjuk azokat az igényeket, amikor a jótállásból eredő igények esetében nem sikerül zöld ágra vergődni az eladókkal. Ha erre a címre elküldik a fogyasztók a panaszaikat, akkor segíteni fognak a szakembereink abban, hogy mit kell tenniük, mire hivatkozzanak."

Az új lakás átadásakor a beruházónak át kellene adnia a jótállási jegyet is a vevőnek.

"Ha ez nem történik meg, ettől még nem éri hátrány a vevőt, ugyanúgy tudja érvényesíteni az igényeit. Pontosan az ilyen dolgok miatt van szükség a segítségünkre" – mutatott rá Baranovszky György, aki szerint ez nem "apró betűs rész", hanem olyan alapvető dolgok összessége, amit a fogyasztók egyszerűen nem ismernek.

Lehetnek ilyen problémák a beázások, a repedések a falon, de akár a beépített háztartási gépek hibái is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×