INFORÁDIÓ
2021. október 19. kedd
Nándor

őszödi beszéd

gyurcsány ferenc

hazugság

igazság

nézőpont

közvélemény-kutatás

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke lakossági fórumot tart a budapesti K11 Művészeti és Kulturális Központban 2018. március 27-én.

15 év - A magyarok 78 százaléka van képben az őszödi beszéddel kapcsolatban

Infostart / MTI

A Nézőpont által megkérdezettek 22 százaléka igazságbeszédnek tartja Gyurcsány Ferenc szavait, a többség hazugságbeszédnek.

Másfél évtized után is a magyarok 78 százaléka tudja, hogy Gyurcsány Ferenc nevéhez köthető az őszödi beszéd, 22 százalékuk igazság-, 52 százalékuk pedig hazugságbeszédnek tartja - állapította meg a Nézőpont Intézet a legfrissebb közvélemény-kutatása alapján, amelynek eredményeit pénteken közölték az MTI-vel.

Az intézet felidézi, hogy 2006. szeptember 17-én, kereken tizenöt évvel ezelőtt szivárgott ki, illetve szivárogtatták ki az őszödi beszédet.

A Nézőpont szerint a történtek jelentőségét mutatja, hogy még most is az összes megkérdezett 78 százaléka helyesen válaszol arra a kérdésre, hogy "kinek a nevéhez fűződik az őszödi beszéd" (1 százalék rossz választ adott, 21 százalék nem tudott válaszolni). Az ötven év felettiek 90, míg a harminc év alattiaknak 52 százaléka adott jó választ.

A fiatalok alacsonyabb tájékozottsága érthető, de a téma erős hatását mutatja, hogy még az ő körükben is többségben vannak azok, akik "képben vannak"

- írták.

"Mivel Gyurcsány Ferencnek ismét hatalmas befolyása van a baloldali egyesülési folyamatra, a 2022-es választási kampány szempontjából kulcsfontosságú, hogyan ítélik meg a magyarok hírhedt beszédét másfél évtized távlatából" - fogalmaztak.

A kutatás szerint a felnőtt magyarok 22 százaléka mondta azt, hogy az őszödi beszéd "egy bátor, szenvedélyes igazságbeszéd", míg 52 százalékuk vélekedett úgy, hogy az nem más, mint "a 2002-2006 közötti kormányzás hazugságainak" a bevallása.

A politikailag aktívabbak nagyobb arányban foglalkoztak a jelenséggel, így a választási részvételüket biztosra ígérők körében még egyértelműbb a helyzet: 24 százalékuk igazság-, 61 százalékuk hazugságbeszédként emlékezik vissza a hallottakra - tették hozzá.

Közölték azt is, a harminc év alattiaknak csak 40, míg az ötven év felettieknek 59 százaléka véli hazugságbeszédnek az Őszödön mondottakat. A fiatalok 46 százaléka erről sem tudott véleményt mondani.

Érdekességnek nevezték, hogy

a kormánykritikusok táborában sem egyértelmű a vélekedés a Gyurcsány-beszédről:

csak az ide tartozók 39 százaléka gondolja, hogy Gyurcsány Ferenc igazságbeszédet mondott, 32 százaléka hazugságbeszédnek véli azt.

Itt elolvashatja vagy meg is hallgathatja Gyurcsány Ferenc 2006. május 26-án elhangzott őszödi beszédét.

Nyitókép: Mónus Márton
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018