eur:
392.69
usd:
366.2
bux:
66815.95
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: MÁV

Már balesete is volt a tram-trainnek

Egyre gyakrabban jár Hódmezővásárhelyen a tram-train – legtöbbször nem is egy, hanem két szerelvénnyel is találkozhatnak a város lakói.

A tram-train próbajáratokon rója Hódmezővásárhely útjait, de a helyiek közül még nem mindenki tudja, merre is jár a villamos - például érint egy körforgalmat is -, továbbá hogy melyik helyszínen kinek van elsőbbsége.

"Meg kell szoknunk, hogy egy olyan jármű is rója az utakat, amellyel eddig nem lehetett Hódmezővásárhelyen találkozni" – mondta a delmagyar.hu beszámolója szerint Bánfi Balázs címzetes rendőr alezredes, a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának megbízott vezetője pénteken, a rendőrség és a MÁV közös sajtótájékoztatóján, amit a Kálvin téri megállóban tartottak.

Jó tudni, a gyalogosoknak az átkelőn elsőbbségük van a villamossal szemben is - de ne legyenek figyelmetlenek!

"Javaslom, hogy vegyék fel a szemkontaktust a tram-train vezetőjével, ellenőrizzék, hogy megkapják-e az elsőbbséget és utána lépjenek az úttestre. A kerékpárosoknak a gyalogos átkelőn tolniuk kell a járművüket, ne próbálkozzanak meg azzal, hogy átsuhannak a jármű előtt, mivel a súlyából adódóan sokkal hosszabb fékúttal rendelkezik, mint egy személygépkocsi" – hangsúlyozta a Bánfi Balázs.

Az autósok közlekedését, a jármű haladását a villamosvasút nyomvonalán több kereszteződésben is elhelyezett jelzőlámpák segítik. Egyéb esetekben a közúti jelzések az irányadók.

Sajátos a helyzet a körforgalomban, ugyanis hiába van bent a körforgalomban egy sofőr, a körforgalmat keresztező villamosnak elsőbbséget kell biztosítania – emelte ki Bánfi Balázs. Jó tanácsként megemlítette, a körforgalomban futó sínre csak akkor hajtsanak rá az autósok, ha nincs előttük semmilyen akadály.

A minap a Hősök terénél lévő körforgalomban történt egy koccanásos baleset. A tram-trainnek volt elsőbbsége, de a helyismerettel nem rendelkező autós nem gondolta, hogy a jármű érinti a körforgalmat is. Az ütközésben nem történt személyi sérülés és az anyagi kár sem jelentős.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×