eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: MÁV

Lecsapná a szegedi biztosítékot a tramtrain

Áramellátási problémák hátráltathatják a Hódmezővásárhely és Szeged közötti tramtrain menetrend szerinti járatainak elindulását.

A szegedi önkormányzat pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottságának szerdai ülésén egy Kovács Tamás gazdasági alpolgármester által benyújtott, az internetre is feltöltött előterjesztésből derült ki, hogy a tramtrainn beruházója nem vizsgálta meg a Szegedi Közlekedési Társaság áramhálózatának terhelhetőségét, ezért csak az úgynevezett próbafutások során jöttek rá, hogy a vasútvillamosnak lényegesen több áramra van szüksége, mint amennyi rendelkezésre áll.

Emiatt most gyorsan fejleszteni kell a rendszert.

Erre a feladatra a MÁV 70 millió forint vissza nem térítendő támogatást adott a szegedi közlekedési társaságnak,

ami az év végéig a Debaru és a LÁET nevű cégekkel végezteti el a munkát. A tramtrainnek viszont akkor már régen menetrend szerint kellene közlekednie. Kanda Imre főmérnök szeptember 28-án a hódmezővásárhelyi Rádió7-ben még arra tett ígéretet, hogy az utasok már a vasútvillamossal mehetnek karácsonyi bevásárlásra.

Az InfoRádió megkereste a szegedi közlekedési társaságot, a MÁV-ot és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-t is, de mindenhol későbbre ígértek tájékoztatást.

A projektnek van egy kormánybiztosa is, Lázár János, aki csütörtökön örömmel jelentette be a Facebook-oldalán, hogy az első 20 ezer kilométer próbaút hiba nélkül zajlott le az előírt 50 ezerből, de az áramellátási problémáról nem közölt információkat.

Az országgyűlési képviselő hónapokkal ezelőtt, a járművek megérkezésekor azt mondta: a tramtraint ősszel mindenki használhatja és minden hódmezővásárhelyinek ezáltal jobb lesz az élete.

Az InfoRádió információi szerint a szegedi közgyűlés pénteken tárgyal az ügyről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Megoldódott Kijev legnagyobb problémája: mehet Ukrajnának a támogatás - Háborús híreink szombaton

Megoldódott Kijev legnagyobb problémája: mehet Ukrajnának a támogatás - Háborús híreink szombaton

Sikerült átpréselni az amerikai képviselőházon azt a törvényjavaslatot, mely összesen 95 milliárd dollárnyi támogatás szétosztását teszi lehetővé Ukrajna, Izrael és a csendes-óceáni térség államai között. A G7 szintén új támogatásról egyezett meg, a NATO pedig hosszas unszolás után eldöntötte: küldenek még légvédelmi eszközöket Kijevnek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×