eur:
394.94
usd:
363.22
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József

Két településen nőtt a szennyvízben a koronavírus-koncentráció - a nap hírei

Mozgósítja az idei költségvetésben meglévő szabad forrásokat is a kormány – közölte a pénzügyminiszter. Megkezdődött a tankönyvek kiszállítása az iskolákba.

Kaposváron és Tatabányán emelkedett a koronavírus koncentrációja a szennyvízben - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A legtöbb településen még alacsony kategóriába esik a kimutatható vírusmennyiség. Országos átlagban a koncentráció emelkedése egyelőre megállt, de a szakemberek ennek ellenére mindenkit óvatosságra intenek.

Péntek óta egy koronavírusos beteg halt meg, 155 embernél mutatták ki a kórokozót. 76 beteget ápolnak kórházban, 11-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 30 és fél ezer körülire csökkent. Az egészségügyi dolgozóknak már kötelező a védőoltás és lehetőség van a koronavírus elleni vakcina 3. adagjának felvételére is.

Átmenetinek tartja a magasabb inflációt a pénzügyminiszter. Varga Mihály az ATV-nek azt mondta, hogy az áfa csökkentése hosszú távon nem tudja érdemben befolyásolni az árakat. Varga Mihály Facebook oldalán arról írt, hogy mozgósította az idei költségvetésben meglévő szabad forrásokat is a Gazdasági Kabinet. A gazdaság újraindításával összefüggésben egyeztettek újabb egészségügyi beruházások elindításáról, a részletekről hamarosan beszámol.

Csak a biztonságos és sikeres euró-bevezetést tartja elfogadhatónak a Magyar Nemzeti bank elnöke. Matolcsy György a jegybank "75 éves a forint" című online konferenciáján kijelentette: Magyarország az euró bevezetését vállalta, amikor 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, az MNB és a kormány teljesen egységes abban a kérdésben, hogy a kötelezettséget teljesíteni kell.

A járványhelyzet előtti szintre szorult vissza az álláskeresők száma – hívta fel a figyelmet Bodó Sándor, foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Augusztus elejére 259 ezerre csökkent a regisztrált álláskeresők létszáma Magyarországon, a tavaly nyári mélypont óta ez mintegy 120 ezer fős mérséklődést jelent.

Megkezdődött a tankönyvek kiszállítása, 13 millió kötetet juttatnak el az iskolákba. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kiemelte: az állam 2020 óta már minden, 1-12. osztályba járó nappali tagozatos diák tankönyvének árát átvállalja, ez a költségvetésben több mint 13 milliárd forintos tételt jelent.

A miniszterelnök a nemzeti konzultáció kitöltésére biztatott Facebook-bejegyzésében. Közölte, hogy ő már kitöltötte a kérdőívet. Orbán Viktor hangsúlyozta: a nemzeti konzultáció a járvány utáni élet szinte összes fontos kérdését érinti.

Rekordot döntött az őszi búza és az őszi árpa termésátlaga. Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár közölte, hogy a gazdák 1,5 millió hektáron 8 millió tonna terményt takarítottak be, az idei aratás ezzel lényegében befejeződött.

Heteken belül megkezdődik minden idők legnagyobb állami forrásból megvalósuló filmstúdió fejlesztése. A Nemzeti Filmintézet közleménye szerint négy új műterem építési munkálatai indulnak a Fóti Filmstúdióban. A fejlesztéssel a gyártóbázis kapacitása csaknem ötszörösére bővül. Összesen 12 ezer 670 négyzetméter áll majd a produkciók rendelkezésére.

L. Simon Lászlót nevezte ki a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának az emberi erőforrások minisztere július 31-i hatállyal, 5 évre. L. Simon László Facebook-oldalán azt írta: ezzel aktív pártpolitikusi munkáját befejezi.

Elsősorban a Duna mentén irtják a szúnyogokat ezen a héten. A kifejlett szúnyogok elleni védekezés érinti a Szigetközt, Komáromot és környékét, a Dunakanyart, a főváros Duna menti kerületeit, a Csepel-sziget településeit, Dunaújvárost, valamint Szekszárd, Baja és Mohács térségét. Lesz szúnyoggyérítés a Velencei-tó és a Balaton környéki településeken is.

Az Európai Unió három tűzoltó repülőgéppel segíti a törökországi erdő- és bozóttüzek oltását. Az erdőtüzek szerdán csaptak fel Antalya üdülővárostól 75 kilométerre keletre, másnapra pedig már tucatnyi térségbeli tartományban is lángra kapott a növényzet. Turisták sokaságát kellett kimenekíteni a szállodákból, több ezer embernek kellett elhagynia otthonát Törökországban.

Rodoszon már eloltották a bozóttüzet. A turisták körében népszerű görög szigeten vasárnap gyulladt ki a növényzet a szárazság és az erős széllökések miatt. A helyi szállodákat nem érintette a tűz, de három faluból ki kellett telepíteni a lakosokat. A Peloponnészosz északnyugati részén még tombolnak a lángok. Közben a héten sem enyhül a hőség Görögországban, ahol akár 47 Celsius fokig is felkúszhat a hőmérő higanyszála.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×