eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Preparing for travel in new normal. Man packing passport, face masks and hand sanitizer. Themes personal protection and flight rules during coronavirus pandemic.
Nyitókép: Chalabala/Getty Images

Még mindig az a nagy kérdés, az utasbiztosítás fedezi-e a karantén költségeit

A koronavírus-járvány hatására növekedhet azoknak a száma, akik külföldi utazásuk idejére utasbiztosítást kötnek – mondta Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője.

Az utasbiztosítási piac szorosan kötődik a magyarok utazási kedvéhez, és csak bízni lehet abban, hogy az idei szezon sokkal jobban végződik a biztosítótársaságok számára, mint a tavalyi, amikor az előző évhez képest 60 százalékos visszaesést lehetett elkönyvelni a díjbevételek tekintetében. Most arra lehet számítani, hogy aki külföldre utazik, talán a szokottnál is óvatosabb, és jobban figyel a biztonságára, ezért hajlamosabb utasbiztosítás köti, mint a korábbi években, amikor a tapasztalat azt mutatta, hogy a külföldre utazóknak 50-60 százaléka kötött utasbiztosítást – tudta meg az InfoRádió Lambert Gábortól, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetőjétől.

A koronavírus-járvány miatt a biztosítótársaságok átalakították a termékeiket, és arra törekednek, hogy még nagyobb biztonságot nyújtsanak az utazóknak. Lambert Gábor szerint jellemzően a cégek úgy bővítették szerződéseik tartalmát, hogy az a biztosítottaknak volt kedvező.

"Például a koronavírus jellemzően sehol nem számít már kizáró oknak, mindenhol térítenek a biztosítók ilyen esetben is.

A leginkább kérdéses a karantén megítélése,

illetve a karantén fedezetbe vonása, hiszen biztosítónként eltérő lehet, ha nincs megbetegedés, csak a hatóság elrendeli külföldön a karantént, akkor azért térít-e a szerződés, ezért kiutazás előtt érdemes megnézni, illetve utána járni annak, hogy mire szeretnénk fedezetet biztosítani maguknak, és ha karanténba kerülünk, akkor a költségeknek egy meghatározott limitig terjedő részét állja-e biztosító" – figyelmeztetett a kommunikációs vezető.

Lambert Gábor viszont úgy véli, a folyamatosan változó beutazási szabályokat nem kell követniük az utasbiztosítási szerződéseknek, hiszen baleset-, betegség-, illetve poggyászbiztosítást jelent maga az utasbiztosítás. "Az, hogy milyen dokumentumokat kérnek a külföldi hatóságok a beutazóktól, mindenképpen az utazó felelősségi körébe tartozik, neki kell arról gondoskodnia, hogy megfelelő szituációkban megfelelő dokumentumokkal rendelkezzen" – mondta a Mabisz képviselője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×